ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ … ΙΣΩΣ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΑΤΗ (Videos, συνεντεύξεις, φωτογραφίες)

ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ (και στα υπόψιν καθ΄ όλη την ανάγνωση του άρθρου που ακολουθεί)

Η Στρατιωτική Εγκυκλοπαίδεια της πρώην Γιουγκοσλαβίας (σε απόλυτη συμφωνία με την Βικιπαίδεια), κατατάσσει τους προγόνους των σημερινών κατοίκων της «FYROM» ως Σλάβους, οι οποίοι εισήλθαν στη Βυζαντινή αυτοκρατορία τον 6ο και τον 7ο αιώνα μ.Χ. οπότε κατοίκησαν και στην περιοχή της αρχαίας Μακεδονίας. Στη συνέχεια δε, θεωρούντο ως επί το πλείστον Βούλγαροι και πολλοί από αυτούς σχεδόν μέχρι τον 20ο αιώνα, έβλεπαν τους εαυτούς τους ως Βουλγάρους.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Η λέξη Μακεδονία, είναι σύνθετη αποτελούμενη από δύο αρχαίες Ελληνικές λέξεις … την λέξη «Μάκος» και την λέξη «Δνός» που σε νεοελληνική απόδοση σημαίνουν «Μεγάλη Γη».  Μια γη την οποία επιβουλεύονται από το 1944 Σλάβοι οι οποίοι και καταχράσθηκαν το όνομά της.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΚΑΠΗΛΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΕΟΦΕΡΜΕΝΟΥΣ ΣΛΑΒΟΥΣ …

Μέχρι και τον Β΄ΠΠ η περιοχή των Σκοπίων άνηκε στη σύνθεση του Σερβικού κράτους και ονομαζόταν Παλιά Σερβία, Νότια Σερβία ή Vardarska Banovina (Διοίκηση του Βαρδάρη) και οι κάτοικοι Νότιοι Σέρβοι και κανένας μέχρι τότε δεν είχε μιλήσει για Μακεδονικό έθνος και Μακεδόνες

Ο τότε ηγέτης της Γιουγκοσλαβίας Τίτο (με τις ευλογίες του Στάλιν), την 2.8.1944  άρχισε την προσπάθεια μιάς τεχνητής εθνογένεσης, βαφτίζοντας το κρατίδιο «Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας» και θέτοντας σε εφαρμογή ένα μακροπρόθεσμο αλλά μεγαλεπήβολο σχέδιο που προέβλεπε την δημιουργία της «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ», με στόχους

   α.   Την αφομοίωση του κρατιδίου από την Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία αφού οι κάτοικοι στην πλειοψηφία τους ήταν Βουλγαρικής συνείδησης

   β.   Την μελλοντική επέκταση της Γιουγκοσλαβίας στην Βουλγαρική και Ελληνική Μακεδονία και φυσικά

   γ.   Την πολυπόθητη έξοδο της μητέρας Ρωσίας στο Αιγαίο

Η ονομασία όμως δεν ήταν αρκετή. Για να αναγνωριστεί το ψευδο-κράτος σαν νέα εθνότητα, έπρεπε να έχει δική του υπόσταση, γλώσσα, ιστορία, «αυτοκέφαλη Εκκλησία», Κυβέρνηση και Βουλή.

Έτσι, ο Τίτο προχώρησε μεθοδευμένα στα επόμενα βήματα με την ακόλουθη χρονική σειρά …   

   -   1944.  Βαφτίζεται «Μακεδονική γλώσσα» το Βουλγαρικό ιδίωμα που μιλούσαν οι κάτοικοι του κρατιδίου

   -   1945.  Σχηματίζεται Κυβέρνηση και Βουλή

   -   1952.  Κυκλοφορεί η πρώτη Γραμματική της «Μακεδονικής γλώσσας» και το 1961 το πρώτο φιλολογικό λεξικό της

  -   1968.  Ιδρύεται από το αθεϊστικό Κομμουνιστικό Κόμμα η «Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Μακεδονίας» παρά τις έντονες αντιδράσεις του Σερβικού Πατριαρχείου και η οποία μέχρι σήμερα δεν αναγνωρίζεται από καμία Ορθόδοξη Εκκλησία.

  -   Οι εντεταλμένοι ιστορικοί επινοούν τον ισχυρισμό ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες δεν ήταν Έλληνες και ότι οι Σλάβοι ενώθηκαν το 6ο αιώνα μΧ με τους μη Μακεδόνες Έλληνες και έγιναν και αυτοί Μακεδόνες

   -   Οικειοποιούνται όλα τα πρόσωπα που έδρασαν, αλλά και όλα τα γεγονότα που συνέβησαν ανά τους αιώνες στη Μακεδονία.

  -   1969.  Κυκλοφορεί η «Ιστορία του Μακεδονικού Έθνους», που αποτελεί την μεγαλύτερη πολιτική και ιστορική απάτη στη παγκόσμια Ιστορία, και εκατοντάδες έμμισθοι Ιστορικοί και επιστήμονες ανέλαβαν να «τεκμηριώσουν» μέσα από βιβλία και περιοδικά την υπόσταση της «Μακεδονικής Εθνότητας»

ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ …

Το 1990 οι πρώτες πολυκομματικές εκλογές μετά το ΄38 αναδεικνύουν την πρώτη μετακομμουνιστική Βουλή και σηματοδοτούν τις μετέπειτα εξελίξεις.

Το 1991 εκλέγεται πρώτος Πρόεδρος Δημοκρατίας ο Κίρο Γκλιγκόρωφ και ψηφίζεται νέο Σύνταγμα για την μετάβαση από σοσιαλιστική δημοκρατία, σε δημοκρατία δυτικού τύπου. Σ΄αυτό υπάρχουν διατάξεις περί μεταβολής συνόρων, αλλά και προστασίας μειονοτήτων σε γειτονικές χώρες στο άρθρο 49 παρ.1 το οποίο λέει ότι … «Η Δημοκρατία, μεριμνά για την κατάσταση και τα δικαιώματα του Μακεδονικού λαού στις γειτονικές χώρες» … αναφερόμενο καθαρά σε πολίτες της Αλβανίας, Ελλάδας, Βουλγαρίας και Σερβίας, όπου τα Σκόπια θεωρούν ότι υπάρχει «Μακεδονική μειονότητα» … Το δε 1992 επιλέγουν σημαία με το αστέρι της Βεργίνας (το οποίο μετά από μία 3ετία αναγκάζονται να αντικαταστήσουν).

ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ …

… την προπαγάνδα - διαφήμιση του μορφώματος που αυτό-ονομάσθηκε «Μακεδονία» ανέλαβε ο ανθέλληνας δισεκατομμυριούχος Gerorge Sorros o οποίος διαθέτοντας τεράστια χρηματικά ποσά, παραπλάνησε ανιστόρητους και αφελείς ανά τον πλανήτη, με αποτέλεσμα σήμερα το Σκοπιανό μόρφωμα, να έχει αναγνωριστεί επίσημα από 140 χώρες σαν «Δημοκρατία της Μακεδονίας» …          

 

 

ΑΠΛΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΟΣΤΗΜΕΝΗ ΑΠΑΤΗ

Με δεδομένο ότι είναι πρακτικά αδύνατον να περιληφθούν στο άρθρο αναλυτικά οι αποδείξεις για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας, αφού για να καταγραφούν θα χρειαζόταν μία πολύτομη εγκυκλοπαίδεια, θα περιοριστούμε κατά βάση σε μια σταχυολόγηση απόψεων αρχαίων φιλοσόφων και γεωγράφων, σύγχρονων καθηγητών αρχαιολογίας, αλλά ακόμα και επώνυμων Σκοπιανών που αποδεικνύουν το αυτονόητο …

 

Ο Στράβων ο Αμασεύς  (63 πΧ – 23 μΧ) …

… ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος, ιστορικός και από τους διασημότερους γεωγράφους της αρχαιότητας, φημισμένος για την μεθοδικότητα και ακριβολογία του, στο έργο του «Γεωγραφικά» (Ζ΄ παρ.9), βασιζόμενος σε πλήθος παρατηρήσεων και μαρτυριών καταλήγει να διακηρύττει αιώνες πριν την έλευση των Σλάβων … «Έστιν ούν Ελλάς και η Μακεδονία»  (Είναι λοιπόν Ελλάς  και η Μακεδονία)    

(το πλήρες αρχαίο κείμενο παρατίθεται στην παραπομπή [1])

Ο Ηρόδοτος

 … ο αρχαίος Έλληνας ιστορικός, περιηγητής, και γεωγράφος του 5ου αιώνα π.Χ. που θεωρείται ο θεμελιωτής της επιστήμης της ιστορίας, γράφει ... «εκείνη την ώρα ο Αλέξανδρος, ο γιος του Αμύντα, που ήταν στρατηγός και βασιλιάς των Μακεδόνων, πλησίασε με τ᾽ άλογό του τις προφυλακές των Αθηναίων και ζητούσε και καλά να συναντήσει τους στρατηγούς τους. [9.44.2]Λοιπόν, οι περισσότεροι απ᾽ τους σκοπούς έμεναν στη θέση τους, ενώ άλλοι πήγαν τρεχάτοι στους στρατηγούς· κι όταν έφτασαν, τους έλεγαν πως ήρθε ένας καβαλάρης απ᾽ το στρατόπεδο των Μήδων, που δεν άνοιξε το στόμα του να πει τίποτ᾽ άλλο, παρά μόνο πως θέλει να συναντήσει τους στρατηγούς, αναφέροντάς τους ονομαστικά.
[9.45.1] Κι εκείνοι, όταν άκουσαν αυτά, αμέσως τους ακολούθησαν στις προφυλακές. Κι όταν έφτασαν, τους έλεγε ο Αλέξανδρος τα εξής: «Άνδρες Αθηναίοι, καταθέτω εμπιστευτικά στη φύλαξή σας αυτά τα λόγια, με την παράκληση να μείνουν απόρρητα, μονάχα στον Παυσανία να τα πείτε και σε κανέναν άλλο, για να μη με πάρετε στο λαιμό σας· γιατί δε θα μιλούσα, αν η έγνοια μου για ολόκληρη την Ελλάδα δεν ήταν μεγάλη. [9.45.2] Γιατί κι εγώ στην καταγωγή ανέκαθεν είμαι Έλληνας και δε θα ήθελα να βλέπω την Ελλάδα να χάσει την ελευθερία της και να γίνει σκλάβα».   

(το αρχαίο κείμενο παρατίθεται στην παραπομπή [2])

 

Ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας Stephen Miller του Πανεπιστήμιου του Berkeley της California …

… το 2009 απευθύνθηκε με επιστολή στον τότε  πρόεδρο των ΗΠΑ Β. Obama, ζητώντας του να μην επιτρέψει την παραχάραξη της ιστορίας. Σε αυτή την επιστολή την οποία συνυπέγραψαν πανεπιστημιακοί και κορυφαίοι διεθνώς επιστήμονες του κλάδου των «ανθρωπιστικών επιστημών» απ’ όλο τον κόσμο, ο κ.Μίλλερ με ακλόνητα επιχειρήματα απεδείκνυε πως τα Σκόπια επιχειρούν να πλαστογραφήσουν  την ιστορική πραγματικότητα εμφανιζόμενοι ως απόγονοι του ελληνικότατου φύλου των αρχαίων Μακεδόνων

Παρεμβαίνοντας στις τελευταίες εξελίξεις ο  καθηγητής, όχι μόνο ζητάει να μην περιλαμβάνεται ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων, αλλά προτείνει την ονομασία “Παιονία” η οποία αποδίδει την ιστορική πραγματικότητα. «Η αρχαία Παιονία ήταν μέρος του Βασιλείου της Μακεδονίας». Όπως ήταν Ιωνία,  η Συρία,  η Παλαιστίνη,  η Αίγυπτος,  η Μεσοποταμία, η Βαβυλωνία η βακτριανή κ.α.. Μπορεί έτσι να ήταν  προσωρινά «Μακεδόνες», αλλά δεν ήταν ποτέ «Μακεδονία». Η κλοπή του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου από μια χώρα που δεν ήταν ποτέ Μακεδονία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί» επισημαίνει ο κ. Miller, τονίζοντας : «Οι αρχαίοι Μακεδόνες ήταν Έλληνες. Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο.  Όλοι το γνωρίζουν αυτό και μόνο οι Σκοπιανοί το αρνούνται, προσπαθώντας να οικειοποιηθούν μια ιστορία που δεν τους ανήκει».

Σχετικό video (στα αγγλικά)

 

Ο καθηγητής Robin Lane Fox του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης …

… που θεωρείται από τους πλέον επιφανείς μελετητές της αρχαίας ιστορίας της Μακεδονίας, ξεκαθαρίζει με απλό, σύντομο και κατηγορηματικό τρόπο, ότι «Η Μακεδονία είναι Ελληνική», αλλά και ότι οι Σκοπιανοί που υποστηρίζουν ότι εκεί είναι η Μακεδονία, η πατρίδα του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι αμαθείς και εξωφρενικοί»


Ο Ιστορικός και Διδάκτωρ Θεολογίας κ. Πέτρος Γεωργαντζής, τρεις φορές βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών …

… σε ανοιχτή επιστολή προς τον τότε Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τους τότε Βουλευτές τους Ελληνικού Κοινοβουλίου, στηριζόμενος σε γραπτά κείμενα, Ιστορικών και Γεωγράφων της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής εποχής [3], με ιστορικά ντοκουμέντα που καταγράφονται αναλυτικά από τον Μαθηματικό – Ερευνητή κ. Αθανάσιο Τσόκα ΕΔΩ  αποδεικνύουν ότι

   -   Το έδαφος του κρατιδίου των Σκοπίων, δεν είναι Μακεδονικό έδαφος

   -   Η σημερινή πρωτεύουσα του κρατιδίου των Σκοπίων, τα «Σκόπια», από τη Ρωμαϊκή και Βυζαντινή εποχή ήταν πόλη της επαρχίας της Δαρδανίας και λεγόταν "Σκούποι" ή "Σκούπο" και με τη παραφθορά μέσα στο χρόνο των λέξεων «Σκούποι» ή «Σκούπο» φθάσαμε στη σημερινή ονομασία της πρωτεύουσας στων Σκοπίων τα «Σκόπια».

   -   Οι Σλάβοι (και εν γένει οι Δαρδάνιοι) δεν είναι απόγονοι του Μ. Αλεξάνδρου, δεν είναι Μακεδόνες.

 

ΑΠΛΕΣ, ΠΡΟΦΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ

   -   Η ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ

Ποια σχέση μπορεί να έχει η γλώσσα την οποία μιλούσε ο Φίλιππος και ο υιός του Αλέξανδρος με την Σλαβική διάλεκτο που βαφτίσθηκε αυθαίρετα «Μακεδονική» και θα ήταν καθαρή σπατάλη χρόνου να μνημονεύσουμε πηγές που το αποδεικνύουν …

Όσο για τα αρχαία Μακεδονικά ονόματα, είναι είτε Ελληνικά είτε παράγονται από Ελληνικές ρίζες και θα ήταν περιττό να αντιπαραθέσουμε τα ελληνικότατα Φίλιππος και Αλέξανδρος στα Σλαβικά Branco, Zoran και Blagoi.

Ακόμα και η προσπάθεια των Σκοπιανών, των πατρόνων τους ή ακόμη και ελληνόφωνων να πείσουν ότι τα ονόματα απλά ελληνοποιήθηκαν, πέρα από την προφανή ανοησία, έπεσε στο κενό όταν ο διεθνούς φήμης Γάλλος Γλωσσολόγος Olivier Masson , έγραψε σχετικά με την «Μακεδονική γλώσσα» στο «Oxford Classical Dictionary» το 1996 μεταξύ άλλων … «Κατά την άποψή μας ο ελληνικός χαρακτήρας των περισσότερων ονομάτων είναι προφανής και είναι δύσκολο να σκεφτούμε έναν εξελληνισμό λόγω ενός γενικευμένου δανεισμού» … Μάλλον ο Masson είπε με πιο κομψά λόγια ότι ακόμα και η ηλιθιότητα θα πρέπει να έχει κάποιο όριο …

   -   Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ

Οι Μακεδόνες λάτρευαν τους ίδιους θεούς με τους υπόλοιπους Έλληνες, πράγμα που εξ΄ άλλου υποστηρίζεται από 100 σύγχρονους ανά τον κόσμο ιστορικούς όπως μπορείτε να δείτε ΕΔΩ

   -   ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ, ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ κλπ

Διαβάζουμε στην «Bolsaya Sovetskaya Encyclopaedia» (Moscow 1980)  ότι …  «Θρησκεία, γιορτές, παραδόσεις, συντάγματα:  Όλα όσα γνωρίζουμε σε αυτά τα θέματα οδηγούν αβίαστα στο συμπέρασμα ότι οι Μακεδόνες ήταν ελληνική φυλή» Συνεχίζοντας δε η Σοβιετική εγκυκλοπαίδεια υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες  παρουσιάζοντας κοινά μεταξύ Μακεδόνων και υπολοίπων Ελλήνων, όπως  ονόματα θεών και ηρώων, όλα τα ονόματα των Μακεδονικών εορτών, παραδόσεις, διάφορες τελετουργικές πράξεις, χοροί, πολιτισμικά στοιχεία, ενώ αναφέρεται ότι  … «Σε 200 ονόματα από Μακεδόνες που γεννήθηκαν πριν από την άνοδο του Φιλίππου Β (359 π.Χ.), μόλις το 5% είναι μη ελληνικής προέλευσης. Μη ελληνικά ονόματα σε μικρούς αριθμούς μπορούν επίσης να βρεθούν σε άλλες ελληνικές φυλές».

   -   Η ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

Η Πέλλα αποτελούσε την πρωτεύουσα του Μακεδονικού Βασιλείου. Εκεί βρίσκεται το Ανάκτορο του Φιλίππου Β’, εκεί γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Μέγας Αλέξανδρος και από εκεί άρχισε την εκστρατεία. Η Πέλλα, αποδεικνύει με τον πιο ισχυρό και αδιαμφισβήτητο τρόπο την ιστορικότητα, την μοναδικότητα και την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

   -   Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ
O M. Αλέξανδρος δεν πραγματοποίησε Παμμακεδονική, αλλά μία Πανελλήνια εκστρατεία, διαδίδοντας τον Ελληνισμό στα πέρατα του κόσμου. Ο Ελληνικός χαρακτήρας του στρατού του Αλέξανδρου είναι αυταπόδεικτος μέσα από αρχαίες πηγές (Ελληνικές και μη) που δεν αναδημοσιεύονται για την «οικονομία» του άρθρου και τις οποίες μπορείτε να δείτε στο «History of Macedonia.com» ΕΔΩ   


   -   ΟΙ ΟΜΟΛΟΓΙΕΣ - ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

Ίσως όμως πέρα απ΄τον καταιγισμό των στοιχείων που «φωνάζουν» προσπαθώντας να αποδείξουν το προφανές, ίσως ακόμη μεγαλύτερη σημασία να έχουν οι καθαρές ομολογίες δύο Πρωθυπουργών του γειτονικού κράτους,  που θα έπρεπε να αποτελούσαν την αιχμή του δόρατος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής

 

Kiro Gligorov  (Κίρο Γκλιγκόρωφ), ο πρώτος Πρόερδρος Δημοκρατίας τψν Σκοπίων (2 συνεντεύξεις)

 

 

… και βέβαια δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι αυτή η δήλωση του Κίρο Γκλιγκόρωφ ήταν η αιτία για την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του που στοίχισε τον σοβαρό τραυματισμό του και τον θάνατο του οδηγού και μελών της συνοδείας του (έστω και αν οι κατηγορίες όπως ήταν αναμενόμενο στράφηκαν αλλού), ή και ότι ίσως επίσης αυτή να ήταν η αιτία για την σοκαριστική τηλεοπτική εικόνα που είδαμε λίγα χρόνια μετά, με την σωρό του νεκρού Γκλιγκόρωφ να μεταφέρεται σε καρότσα αγροτικού … 

 

Ljubco Georgievski  (Λιούμπο Γκεοργκέφσκι), ο 3ος πρωθυπουργός των Σκοπίων  (2 συνεντεύξεις)

 

 

 

Και γιατί όχι στις αποδείξεις να μη προσθέσουμε και το χιουμοριστικό (;), ειρωνικό (;) σχόλιο του Ρώσου Προέδρου Β. Πούτιν …

 

ΤΕΛΟΣ, Ο ΚΑΘΕ «ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΟΣ» ΕΛΛΗΝΑΣ …

… που θεωρεί ότι οι Σλάβοι γείτονες καθιέρωσαν την ονομασία τους απλά και μόνο επειδή ερχόμενοι (αιώνες μετά την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου) εγκαταστάθηκαν σε ένα εδαφικό κομμάτι της αρχαίας Μακεδονίας και ότι δεν έχουν καμία βλέψη στην ΔΙΚΗ ΜΑΣ Ιστορία, καλό θα είναι κατ΄αρχάς να διαβάσουν στο ελεύθερο διαδίκτυο το Σκοπιανό Σύνταγμα που βρίθει από αλυτρωτικές αναφορές, αλλά και να ρίξουν και μια ματιά στις παρακάτω ενδεικτικές εικόνες των αγαλμάτων που … μάλλον δεν επιδέχονται ιδιαίτερα σχόλια ή αμφισβητήσεις, όπως …

… του Μ. Αλεξάνδρου

… του Φιλίππου του ΙΙ …

… άλλων Μακεδόνων βασιλέων …

… Μακεδόνων στρατιωτών …

ή και στις παράτες που συνηθίζουν οι Μακεδονοκάπηλοι …

 

ΣΧΟΛΙΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

«Ό,τι αλλοιώνει την ουσίαν και την φυσιογνωμίαν της Ελλάδος, αποτελεί έγκλημα κατά της φυλής και κατά της αληθείας».

 

Ι.Π

 

 

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ – ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ

[1]   ΣΤΡΑΒΩΝ (αρχαίο κείμενο):  « Λοιπὴ δ' ἐστὶ τῆς Εὐρώπης ἥ τε Μακεδονία καὶ τῆς Θρᾴκης τὰ συνεχῆ [ τα]ύτῃ μέχρι Βυζαντίου καὶ ἡ Ἑλλὰς καὶ αἱ προσεχεῖς νῆσοι. στι μν ον λλς κα Μακεδονα· νυνὶ μέντοι τῇ φύσει τῶν τόπων ἀκολουθοῦντες καὶ τῷ σχήματι χωρὶς ἔγνωμεν αὐτὴν ἀπὸ τῆς ἄλλης Ἑλλάδος τάξαι καὶ συνάψαι πρὸς τὴν ὅμορον αὐτῇ Θρᾴκην μέχρι τοῦ στόματος τοῦ Εὐξείνου καὶ τῆς Προποντίδος. Εἶτα μετ' ὀλίγα μέμνηται Κυψέλων καὶ τοῦ Ἕβρου ποταμοῦ. Καταγράφει δὲ καί τι σχῆμα παραλληλόγραμμον, ἐν ᾧ ἡ σύμπασα Μακεδονία ἐστίν».

 

[2]   ΗΡΟΔΟΤΟΣ (αρχαίο κείμενο):   «τηνικαῦτα προσελάσας ἵππῳ πρὸς τὰς φυλακὰς τὰς Ἀθηναίων Ἀλέξανδρος ὁ Ἀμύντεω, στρατηγός τε ἐὼν καὶ βασιλεὺς Μακεδόνων, ἐδίζητο τοῖσι στρατηγοῖσι ἐς λόγους ἐλθεῖν. [9.44.2] τῶν δὲ φυλάκων οἱ μὲν πλεῦνες παρέμενον, οἱ δ᾽ ἔθεον ἐπὶ τοὺς στρατηγούς, ἐλθόντες δὲ ἔλεγον ὡς ἄνθρωπος ἥκοι ἐπ᾽ ἵππου ἐκ τοῦ στρατοπέδου τοῦ Μήδων, ὃς ἄλλο μὲν οὐδὲν παραγυμνοῖ ἔπος, στρατηγοὺς δὲ ὀνομάζων ἐθέλειν φησὶ ἐς λόγους ἐλθεῖν. 
[9.45.1] οἱ δὲ ἐπεὶ ταῦτα ἤκουσαν, αὐτίκα εἵποντο ἐς τὰς φυλακάς. ἀπικομένοισι δὲ ἔλεγε Ἀλέξανδρος τάδε· Ἄνδρες Ἀθηναῖοι, παραθήκην ὑμῖν τὰ ἔπεα τάδε τίθεμαι, ἀπόρρητα ποιεύμενος πρὸς μηδένα λέγειν ὑμέας ἄλλον ἢ Παυσανίην, μή με καὶ διαφθείρητε· οὐ γὰρ ἂν ἔλεγον, εἰ μὴ μεγάλως ἐκηδόμην συναπάσης τῆς Ἑλλάδος. 
[9.45.2] ατός τε γρ λλην γένος εμ τρχαον, κα ντ λευθέρης δεδουλωμένην οκ ν θέλοιμι ρν τν λλάδα».
 

[3]   Πηγές μελέτης Ιστορικού – Διδάκτορος κ. Γεωργαντζή :   Αππιανός (Ιστορικός), Βιβλίο 1, Κεφάλαιο 1 /  Κλαύδιος Πτολεμαίος (Γεωγράφος), Βιβλίο 3, Κεφάλαιο 9 / Στράβων (Γεωγράφος) Βιβλίο 7, Κεφάλαιο 5 / Πολύβιος(Ιστορικός), Βιβλίο 4, Κεφάλαιο 66 / Μάλχος (Ρήτορας) , Τεύχος 113, στίχος 768 / Γραμματικός Ιεροκλής (εποχή Ιουστινιανού, 6ος αιώνας μ.Χ), «Συνέκδημο» (κατάλογος των επαρχιών της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας) / Κωνσταντίνος ο Πορφυρογέννητος (10ος μ.Χ αιώνας) – «Περί θεμάτων», τεύχος 113, στίχος 145 / Ο Ι. Ζωναράς (Ιστορικός), τεύχος 2 στίχος 294

 

 

ΠΗΓΕΣ

http://www.istorikathemata.com/2018/01/blog-post_21.html

http://athanasiostsokas.blogspot.gr/2018/01/blog-post.html

http://athanasiostsokas.blogspot.gr/                      

http://www.macedonia.org.uk/makedo_gr.htm           

http://www.protothema.gr/world/article/749523/amerikanos-kathigitis-arhaiologias-proteinei-na-onomastoun-paionia-ta-skopia/

http://history-of-macedonia.com/2007/08/21/80-modern-historians-about-the-greekness-of-ancient-macedonia/

https://historyofmacedonia.wordpress.com/2007/03/12/modern-linguists-about-macedonia-olivier-masson/

http://history-of-macedonia.com/2007/04/26/bolsaya-sovetskaya-encyclopaedia-about-ancient-macedonian-ethnicity/

https://www.pressenza.com/2013/02/un-envoy-convenes-talks-on-former-yugoslav-republic-of-macedonia-name-issue/    

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE%BB%CE%B1%CE%B2%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CE%B4%CF%8C%CE%BD%CE%B5%CF%82

 

Search