ΑΪΝΣΤΑΙΝ, ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Αϊνστάιν, Καραθεοδωρή και Θεωρία της Σχετικότητας … Μία συγκεχυμένη υπόθεση που «επεξηγείται» κατά το δοκούν από δύο διαφορετικές οπτικές γωνίες με έπαθλο την πατρότητα της περίφημης Θεωριας, την οποία θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε πολύ συνοπτικά και χωρίς να υπεισερχόμαστε σε κουραστικές λεπτομέρειες ή περίπλοκους φυσικομαθηματικούς όρους και έννοιες  …

Είναι συνηθισμένο να τοποθετούνται κάτω από τον ίδιο τίτλο της «Θεωρίας της Σχετικότητας» δύο εντελώς διαφορετικές θεωρίες του Αϊνστάιν: Η Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας και η Γενική Θεωρία της Σχετικότητας.

Η Ειδική Θεωρία δημοσιεύθηκε το 1905, την εποχή που ο Καραθεοδωρή είχε μόλις πάρει το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν (πολύ μακριά από την Ζυρίχη όπου ζούσε ο Αϊνστάιν), και κατά συνέπεια θεωρείται ότι θα ήταν αδύνατη η εμπλοκή του σ΄ αυτήν.
Ο Καραθεοδωρή ασχολήθηκε με το θέμα το 1923, κατά την εποχή που ήταν καθηγητής στην Αθήνα, αποδεικνύοντας ότι η Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας είναι μια ειδική περίπτωση πολύ γενικότερων θεωριών.

Η Γενική Θεωρία της Σχετικότητας είναι κάτι πολύ σπουδαιότερο από την Ειδική, μιας και αποτελεί ουσιαστικά μια «νέα» θεωρία της Βαρύτητας, την οποία ο Αϊνστάιν άρχισε να τη διαμορφώνει στο μυαλό του, αλλά έφτασε σε κάποιο σημείο που η σκέψη του «βάλτωσε» … και εκεί ζήτησε την βοήθεια του Καραθεοδωρή (και η οποία φαίνεται στις επιστολές που αντάλλαξαν), διότι μπορεί ο ίδιος να ήταν ένας εξαίρετος φυσικός αλλά σίγουρα η μαθηματική του σκέψη «υστερούσε».
 

Οι επιστολές
 

H σχετική αλληλογραφία τους που έχει διασωθεί αρχίζει με μία επιστολή του Αϊνστάιν στις 6 Σεπτεμβρίου 2016, ο οποίος μεταξύ άλλων έγραφε: «Θα θέλατε να σκεφτείτε λίγο το πρόβλημα των κλειστών τροχιών χρόνου; Εδώ βρίσκεται η ουσία του ακόμα ανεπίλυτου μέρους του προβλήματος του χωροχρόνου»

Ο Καραθεοδωρή απάντησε μετά από κάποιους υπολογισμούς στις 16 Δεκεμβρίου και ο Αϊνστάιν ανταπάντησε

«Αγαπητέ συνάδελφε

Βρίσκω θαυμάσιο τον υπολογισμό που κάνατε. Τώρα το καταλαβαίνω όλο […]

Πρέπει νομίζω να δημοσιεύσετε τη θεωρία σας στα «Χρονικά της Φυσικής» διότι οι Φυσικοί όπως εγώ, δεν γνωρίζουν τίποτα από αυτό το αντικείμενο. Με την επιστολή μου αυτή θα πρέπει να σας θύμισα Βερολινέζο που μόλις ανακάλυψε το Γκρούνβαλντ (πολυτελές προάστειο του Βερολίνου) και διερωτώταν αν ήδη ζούσαν άνθρωποι εκεί. Αν θέλετε να μπείτε στον κόπο να μου εξηγήσετε και τους κανονικούς μετασχηματισμούς, θα έχετε βρει έναν ευγνώμονα και ευσυνείδητο ακροατή. Αν μάλιστα λύσετε και το πρόβλημα των κλειστών τροχιών του χρόνου, θα υποκλιθώ ενώπιόν σας.

Η αλήθεια που κρύβεται πίσω τους, αξίζει πραγματικά λίγο ιδρώτα.

Με τους καλύτερους χαιρετισμούς

Δικός σας

Άλμπερτ Αϊνστάιν»

ΣΧΟΛΙΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

Πιστεύουμε, ότι η υπόθεση είναι αρκετά ξεκάθαρη. Η πατρότητα της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας δεν ανηκει στον ιδιοφυή Μαθηματικό Καραθεοδωρή, ούτε και φυσικά την υπέκλεψε απ΄αυτόν ο ΑΪνστάιν, πράγμα που επιβεβαιώνεται και από την πολυετή φιλία τους.

Αδιαμφισβήτητα όμως ο Καραθεοδωρή, προσέφερε πολύτιμη βοήθεια στον Αϊνστάιν, ο οποίος δεν δίσταζε στις κατ΄ιδίαν συζητήσεις τους να τον αποκαλεί «δάσκαλο», πράγμα που με απόλυτη ειλικρίνεια ομολόγησε και δημόσια, σε μία από τις τελευταίες συνεντεύξεις του λέγοντας:

«Μου κάνετε τόσες και τόσες ερωτήσεις. Δε με ρωτάτε όμως ποιος ήταν ο δάσκαλός μου. Σας το λέω απερίφραστα. Ήταν ο εξαίρετος Έλληνας μαθηματικός και φυσικός Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή» …

Πέρα όμως από την «πατρότητα» της Θεωρίας της Σχετικότητας, δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για το μέγεθος του Καραθεοδωρή, το οποίο αφενός μεν δεν έχει καμία ανάγκη εγκωμίων, αλλά και από την άλλη σαφώς και δεν έτυχε της ανάλογης προβολής λόγω της εθνικότητάς του, σε αντίθεση με τον Αϊνστάιν … για τον οποίον είμαστε υποχρεωμένοι κλείνοντας να αναρωτηθούμε … Γιατί το «Μουσείο Αϊνστάιν» στο Ισραήλ, αρνήθηκε να δώσει στους απόγονους του Καραθεοδωρή, την αλληλογραφία του Αϊνστάιν με τον πατέρα τους;

Ι.Π

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:  Στο θέμα της Θεωρίας της Σχετικότητας, υπεισέρχεται και ένας ακόμα σημαντικός παράγων ... ο Αριστοτέλης, ο οποίος όμως θα αποτελέσει αντικείμενο  ιδιαίτερης ανάρτησης ...

 

ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ

http://slideplayer.gr/slide/1878465/

https://www.slideshare.net/anmatos/einsteins-teacher

https://periergaa.blogspot.gr/2012/11/1873-1950video.html

http://nikos-lygeros-poihsh.blogspot.gr/2013/11/H-Mathimatiki-idiofyia-tou-karatheodori.html

http://www.tovima.gr/science/article/?aid=457203

http://www.newsbeast.gr/portraita/arthro/729197/i-mathimatiki-idiofuia-konstadinos-karatheodori

Search