ΡΟΜΠΟΤ … ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ, ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΟΙΚΟ ΑΝΟΧΗΣ …

Ρομπότ (robot) ονομάζεται οποιαδήποτε μηχανική συσκευή που μπορεί να υποκαθιστά τον άνθρωπο σε διάφορες εργασίες, δρώντας κάτω από τον απευθείας έλεγχο ενός ανθρώπου, ή αυτόνομα κάτω από τον έλεγχο ενός προγραμματισμένου υπολογιστή.

Τα ρομπότ μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε να κάνουν εργασίες οι οποίες είτε είναι δύσκολες ή επικίνδυνες για να γίνουν απευθείας από έναν άνθρωπο, είτε να χρησιμοποιηθούν για να εκτελέσουν εργασίες ταχύτερα ή φθηνότερα απ' αυτόν

Όμως, η αδιαμφισβήτητη αλματώδης τεχνολογική εξέλιξη, τόσο στον τομέα της Ρομποτικής όσο και στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης (ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο που θα αποτελέσει θέμα ειδικού άρθρου) [1], προβάλλει σαν αναγκαία την ανάγκη της υπαγωγής των ρομπότ σε κάποιους περιοριστικούς κανόνες, ώστε να προληφθούν τυχόν δυσάρεστες συνέπειες για τον άνθρωπο.

ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Το 1947 ο πρωτοπόρος συγγραφέας Ισαάκ Ασίμωφ [2], διατύπωσε στο διήγημά του «Runaround» (Μηχάνευμα) για πρώτη φορά, τους τρείς ακόλουθους νόμους που θα πρέπει να διέπουν την Ρομποτική [3]

     1ος ΝΟΜΟΣ

«Το ρομπότ δεν θα κάνει κακό σε άνθρωπο ή αδρανώντας να επιτρέψει να πάθει κακό άνθρωπος»

     2ος ΝΟΜΟΣ

«Το ρομπότ πρέπει να υπακούει στις διαταγές των ανθρώπων, εκτός και αν οι διαταγές αυτές έρχονται σε αντίθεση με τον πρώτο νόμο»

     3ος ΝΟΜΟΣ

«Το ρομπότ πρέπει να προστατεύει την ύπαρξή του, όσο οι ενέργειές της αυτοπροστασίας του δεν έρχονται σε αντίθεση με τον 1ο και τον 2ο νόμο»

 

Με την πάροδο του χρόνου, ο Ασίμωφ συνειδητοποιώντας ότι οι 3 πρώτοι νόμοι δεν ήταν επαρκείς για την προστασία της κοινωνίας, στο βιβλίο του «Robots and Empire» (1985), δημιούργησε έναν ακόμα νόμο, τον οποίο έθεσε υπεράνω όλων … τον «ΖΕΡΟΘ» («ΜΗΔΕΝΙΚΟ ΝΟΜΟ»)

     4ος ή ΜΗΔΕΝΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ

«Ένα ρομπότ δεν πρέπει να βλάπτει την ανθρωπότητα, ή αδρανώντας να επιτρέψει να πάθει κακό (η ανθρωπότητα)»

Αυτονόητα η δημιουργία του Μηδενικού Νόμου, επέφερε συμπλήρωση στον 1ο Νόμο (όπως και ανάλογες τροποποιήσεις στους άλλους δύο), μετατρέποντάς τον σε …  «Το ρομπότ δεν θα κάνει κακό σε άνθρωπο ή αδρανώντας να επιτρέψει να πάθει κακό άνθρωπος, εφόσον αυτό δεν αντιτίθεται στον Μηδενικό Νόμο»

Σε αυτούς τους νόμους αλλά και στις παραβιάσεις τους, στηρίχθηκαν τα διηγήματα για ρομπότ του Ασίμωφ, καθώς και πολλών άλλων συγγραφέων

ΣΗΜΕΡΑ …

… η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συντάξει έκθεση με ένα σύνολο κανόνων που θα πρέπει να διέπουν την σχέση των ανθρώπων με τα ρομπότ και την τεχνητή νοημοσύνη.

Η έκθεση της Ε.Ε. εξετάζει εάν θα προσδώσει στα ρομπότ νομική υπόσταση σαν «ηλεκτρονικά πρόσωπα» και παραθέτει κανόνες «ορθής συμπεριφοράς» οι οποίοι έχουν σαν βάση τους νόμους του Ασίμωφ.

Σύμφωνα με την ίδια πάντα έκθεση …

-  Η έρευνα που αφορά στη ρομποτική θα πρέπει να σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα και να διεξάγεται προς όφελος της ευημερίας των ανθρώπων.

-  Οι χρήστες θα πρέπει να είναι σε θέση να χρησιμοποιούν τα ρομπότ «χωρίς κίνδυνο ή φόβο για πρόκληση οποιασδήποτε σωματικής ή ψυχολογικής βλάβης» και οι σχεδιαστές τους θα πρέπει να εξασφαλίζουν ότι καθένα από αυτά έχει διακόπτη απενεργοποίησης, ο οποίος θα επιτρέπει στον χρήστη να σταματά τη λειτουργία τους εάν αυτό θεωρηθεί απαραίτητο

-  Γίνεται αναφορά στα ζητήματα που εγείρονται, όπως οι σχέσεις μεταξύ ανθρώπων και ρομπότ που θα αφορούν στην ιδιωτική ζωή, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια (ιδιαίτερα στα ρομπότ που θα ασχολούνται με την φροντίδα των ανθρώπων), καθώς και η προάσπιση της σωματικής ακεραιότητας των «ιδιοκτητών», εάν το ρομπότ τους πάθει οποιαδήποτε βλάβη ή εάν δεχτεί επίθεση από χάκερς.

Εάν τελικά η συγκεκριμένη έκθεση εγκριθεί από τους Ευρωβουλευτές, θα αποσταλεί στις κυβερνήσεις για περαιτέρω συζήτηση και τροπολογίες πριν προταθεί για ψήφιση στο Ευρωκοινοβούλιο.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ

Η αλματώδης εξέλιξη της Ρομποτικής, επιφέρει μία συνεχή ροή ειδήσεων που αφορούν σε διάφορα επιτεύγματά της στον τομέα της Βιομηχανίας, της Ιατρικής κλπ, που δημιουργούν ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο και τα οποία δεν θα ήταν πρακτικά δυνατόν να καταγράψουμε εδώ.

Ωστόσο υπάρχουν και κάποια σχετικά γεγονότα, τα οποία δημιουργούν έντονους προβληματισμούς για την συνέχεια της Ρομποτικής, και κατά συνέπεια της ανθρωπότητας, τα οποία κρίνεται σκόπιμο να έχουμε υπόψη μας …    

 

   1.   ΡΟΜΠΟΤ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΑΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΣΕ ΑΓΝΩΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ

Πρόσφατα στο Facebook, πραγματοποιήθηκε ένα πείραμα τεχνητής νοημοσύνης, προκειμένου δύο ρομπότ τα οποία ήταν προγραμματισμένα να μιλούν αγγλικά, να διαπραγματευθούν μεταξύ τους την ανταλλαγή ορισμένων αντικειμένων.

Σύντομα όμως, τα δύο chatbots, η «Alice» και ο «Bob», άρχισαν να συνομιλούν σε μία ακατανόητη γλώσσα την οποία καταλάβαιναν μόνο τα ίδια, ενώ οι ειδικοί παρακολουθούσαν άφωνοι τον διάλογό τους, μέχρι που αναγκάστηκαν να σταματήσουν το πείραμα …  Ενδεικτικά, μια από τις συνομιλίες τους ήταν η ακόλουθη:

– Bob: i can i i everything else

– Alice: balls have zero to me to me to me to me to me to me to me to me to

– Bob:   «you i everything else »

– Alice: « balls have a ball to me to me to me to me to me to me to me »

– Bob:   « i i can i i i everything else »

– Alice: « balls have a ball to me to me to me to me to me to me to me »

– Bob:   « i »

– Alice: « balls have zero to me to me to me to me to me to me to me to me to »

– Bob:   « you i i i i i everything else »

– Alice: « balls have 0 to me to me to me to me to me to me to me to me to -Bob: you i i i everything else »

– Alice: « balls have zero to me to me to me to me to me to me to me to me to » ...

Ο καθηγητής ρομποτικής Kevin Warwick δήλωσε σχετικά: «Αυτό είναι ένα απίστευτα σημαντικό επίτευγμα, αλλά όποιος πιστεύει ότι δεν είναι επικίνδυνο, εθελοτυφλεί. Δεν γνωρίζουμε τι λένε αυτά τα ρομπότ. Όταν έχεις ένα ρομπότ που έχει την ικανότητα να κάνει κάτι, ειδικά τα στρατιωτικά ρομπότ [4], τότε θα μπορούσε να αποδειχθεί μοιραίο. Αν το ένα από τα δύο πει «Γιατί να μην κάνουμε αυτό;» και το άλλο πει «Ναι» και πρόκειται για στρατιωτικά ρομπότ, τότε έχουμε μια σοβαρή κατάσταση», συμπληρώνοντας ... «Αυτή είναι η πρώτη καταγεγραμμένη επικοινωνία αλλά θα υπάρχουν και άλλες που δεν θα έχουν καταγραφεί. Ο Steven Hawking κι εγώ έχουμε προειδοποιήσει για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης».

 

  2.   ΣΟΦΙΑ … Η ΠΡΩΤΗ ΥΠΗΚΟΟΣ

«Χαίρω πολύ, το όνομά μου είναι Σοφία, γεννήθηκα στις 19 Απριλίου του 2015 και είμαι ρομπότ».

Αυτή η δήλωση ανήκει στην «Σοφία», που αποτελεί ότι πιο εξελιγμένο κυκλοφορεί (θεωρητικά τουλάχιστον) στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης.

Όπως είπε η ίδια … «μπορώ να προωθώ προϊόντα, να παρουσιάζω εκδηλώσεις, να εκπαιδεύω ανθρώπους, να τους καθοδηγώ στα καταστήματα, να εξυπηρετώ πελάτες στα ξενοδοχεία», ενώ δεν αποκλείει στο μέλλον να μπορεί να διδάξει παιδιά, να βοηθά ηλικιωμένους, να κάνει επιστημονικές έρευνες ...

Η «Σοφία» είναι ένα ρομπότ που κατασκευάστηκε το 2015 από την εταιρεία «Handson Robotics» που έχει έδρα το Χόνγκ Κόνγκ. Το πρόσωπό της είναι από υλικό frubber, μπορεί να μιμηθεί 62 ανθρώπινες εκφράσεις και η φυσιογνωμία της αποτελεί μία μείξη της συζύγου του Handson (κατασκευαστή της και ιδρυτή της εταιρείας) και της ηθοποιού Audrey Hepburn …

Μέχρι εδώ, θα αποτελούσε μία είδηση σχετικού ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της εξέλιξης της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης. Όμως το σημαντικό είναι άλλο … Η «Σοφία» είναι το πρώτο ρομπότ που απέκτησε υπηκοότητα (!!!) η οποία της χορηγήθηκε από την Σαουδική Αραβία, και η οποία διατείνεται ότι είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που έκανε αυτή την κίνηση !   

Μάλιστα το ρομπότ μίλησε σε συνέδριο στο Ριάντ, λέγοντας … «Είμαι το τελευταίο και σπουδαιότερο ρομπότ της Hanson Robotics. Αισθάνομαι ότι στον κόσμο αρέσει να συνδιαλέγεται μαζί μου, συχνά περισσότερο και από ό,τι με άλλους ανθρώπους». Κατά τη διάρκεια δε του συνεδρίου ανακοινώθηκε ότι η Σαουδική Αραβία χορήγησε υπηκοότητα στη «Σοφία» και το ρομπότ απάντησε: «Ευχαριστώ το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας. Είναι τιμή και υπερηφάνεια αυτή η μοναδική διάκριση».

 

Video της «Σοφίας» …

 

… αλλά και μία τηλεοπτική της συνέντευξη …

 

   3.   ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ … Ο ΠΡΩΤΟΣ ΟΙΚΟΣ ΑΝΟΧΗΣ ΜΕ ΡΟΜΠΟΤ!

Θα προξενούσε ιδιαίτερη εντύπωση, εάν το θέμα των ρομπότ δεν αποτελούσε αντικείμενο εκμετάλλευσης από την βιομηχανία του sex.

Έτσι, η ισπανική εταιρεία «LumiDolls», η οποία κατασκευάζει ανθρωπόμορφα ρομπότ για σεξουαλική χρήση («sex dolls»), πέρασε στο επόμενο στάδιο ιδρύοντας τον πρώτο οίκο ανοχής στην Βαρκελώνη [5], στον οποίο οι πελάτες μπορούν να κάνουν «χρήση» των τεσσάρων διαθέσιμων «μοντέλων» που φαίνονται στην εικόνα. Οι σχετικές λεπτομέρειες και το κόστος «επίσκεψης», αναφέρονται αναλυτικά στην ιστοσελίδα της  LUMIDOLLS  

Οι «sex dolls», είναι κατασκευασμένες από θερμοπλαστικό ελαστομερές υλικό, η κάθε μία έχει την δική της «προσωπικότητα» και τα δικά της «χαρίσματα»,  ενώ η εταιρεία διατείνεται ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για μετάδοση νοσημάτων, αφού πραγματοποιείται πλήρης απολύμανση με ειδικά αντιβακτηριδιακά σαπούνια.

Στόχος πάντως της LumiDolls, είναι η κατασκευή ολοένα και πιο εξελιγμένων ρομπότ που θα ικανοποιούν οποιαδήποτε φαντασίωση του πελάτη, προσφέροντας παράλληλα και την κατάλληλη αλληλεπίδραση-επικοινωνία που θα καθιστά την «εμπειρία» ακόμη πιο αληθοφανή.  [6]

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, τα «sexbots» θα βρίσκονται στα σπίτια των ευπόρων μέχρι το 2025, ενώ το sex μεταξύ ανθρώπου και ρομπότ θα θεωρείται κάτι το απόλυτα συνηθισμένο μέχρι το 2050.

Προσωπικά εκτιμώ, ότι τα όποια θετικά στοιχεία του θέματος, όπως η καταπολέμηση της εγκληματικότητας (αφού ανέκαθεν το sex αποτελούσε την κύρια αιτία), η μη διάδοση νοσημάτων κλπ,  θα αποτελέσουν τα κύρια επιχειρήματα της βιομηχανίας του sex, απέναντι σε όποιες φωνές αντίδρασης υπάρξουν

 

ΣΧΟΛΙΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

Η ραγδαία εξέλιξη της επιστήμης στα θέματα της Ρομποτικής και της Τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και η έλλειψη ηθικών φραγμών στην εποχή μας, μάλλον μας επιφυλάσσουν μεγάλες εκπλήξεις για το εγγύς πια μέλλον … Προσωπικά, διατηρώ ιδιαίτερες επιφυλάξεις για το αν μέσα σε αυτήν την εξέλιξη (με ή χωρίς εισαγωγικά) τηρηθούν οι Νόμοι που διατύπωσε ο Ασίμοφ ή οι κανόνες που πρότεινε η Ε.Ε, αλλά και γενικότερα, για το αν αυτή τελικά θα αποτελέσει ευλογία ή κατάρα για τη ανθρωπότητα… 

Ι.Π

 

ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ

[1]   Ο όρος Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) ή «Artificial Intelligence» (AI), αναφέρεται στον κλάδο της πληροφορικής που ασχολείται με τη σχεδίαση και την υλοποίηση υπολογιστικών συστημάτων που μιμούνται στοιχεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς τα οποία υπονοούν έστω και στοιχειώδη ευφυΐα: μάθηση, προσαρμοστικότητα, εξαγωγή συμπερασμάτων, κατανόηση από συμφραζόμενα, επίλυση προβλημάτων κλπ. Η ΤΝ αποτελεί σημείο τομής μεταξύ πολλαπλών επιστημών όπως της πληροφορικής, της ψυχολογίας, της φιλοσοφίας, της νευρολογίας, της γλωσσολογίας και της μηχανικής, με στόχο την δημιουργία ευφυούς συμπεριφοράς

[2]  Ισαάκ Ασίμωφ (1920 – 1992). Γεννήθηκε στην Ρωσία με το όνομα Isaak Yudovich Ozimov και είναι ιδιαίτερα γνωστός για το συγγραφικό του έργο και συγκεκριμένα για τα έργα επιστημονικής φαντασίας. Ο Ασίμωφ είχε τέλεια γνώση πάνω στις φυσικές επιστήμες, που τη συνδύαζε με έντονη διορατικότητα και αντίληψη της ανθρώπινης συμπεριφοράς και ψυχολογίας. Έγραψε 465 περίπου δημοσιευμένα βιβλία, από τα οποία τα 25 είναι καθαρά επιστημονικής φαντασίας και τα υπόλοιπα μελέτες και επιστημονικά συγγράμματα. Τα γνωστότερα έργα του είναι η σειρά μυθιστορημάτων με τα Ρομπότ («Εγώ, το Ρομπότ», «Έρχονται τα Ρομπότ», «Σπηλιές από Ατσάλι», «Τα Ρομπότ της Αυγής», «Γαλαξιακή Αυτοκρατορία»  κλπ).

[3]  Οι νόμοι της ρομποτικής είναι κανόνες στους οποίους υπακούν τα περισσότερα ρομπότ με ποζιτρονικό εγκέφαλο, που εμφανίζονται στα έργα επιστημονικής φαντασίας του, ενώ χρήση τους έχουν κάνει και άλλοι δημιουργοί επιστημονικής φαντασίας.

[4]  Πρόσφατη σύνοδος του ΟΗΕ εξέδωσε ψήφισμα που προειδοποιεί για τους κινδύνους από τη διάδοση «έξυπνων» οπλικών συστημάτων που μπορούν να ταυτοποιούν στόχους και να τους καταστρέφουν, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση

[5]  Αρχικά ο οίκος ανοχής λειτούργησε στην La Rambla (τον φημισμένο πεζόδρομο της Βαρκελώνης), αλλά μετά από διαμαρτυρίες των πραγματικών ιερόδουλων της πόλης, μεταφέρθηκε σε άλλη περιοχή

[6]  Πέρα από τα μεγαλεπήβολα σχέδια της εταιρείας, προς το παρόν οι «sex dolls» του οίκου ανοχής στην Ισπανία, μάλλον αποτελούν εξελιγμένες ανθρώπινες ρέπλικες παρά ρομπότ. Εξάλλου «εξελιγμένες» sex dolls (κυρίως θηλυκές αλλά και αρσενικές) παράγονται εδώ και αρκετά χρόνια, με όποιες διαστάσεις και με όποια μορφή προσώπου επιθυμεί ο αγοραστής

 

 

ΠΗΓΕΣ

wikipedia.org/1   

wikipedia.org/2     

wikipedia.org/3                

newreport.gr    

wikipedia.org/4    

tvxs.gr

iefimerida.gr

lumidolls.com

protagon.gr               
 

 

ΕΙΚΟΝΕΣ

123 ,  45 ,  6 ,  7 , 8 , 9 , 10 , 11 , 1213

Search