Διάστημα - UFO

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ (ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΙΣΗΜΕΡΙΑ)


H Φθινοπωρινή ισημερία είναι το αστρονομικό γεγονός κατά το οποίο το επίπεδο του Ισημερινού της Γης περνάει από το κέντρο του Ήλιου και σηματοδοτεί για το βόρειο ημισφαίριο στο οποίο βρίσκεται η χώρα μας, την αστρονομική έναρξη του φθινοπώρου, ενώ ταυτόχρονα την αρχή της άνοιξης για το νότιο ημισφαίριο. Ουσιαστικά, η ισημερία αφορά στις εύκρατες ζώνες του βορείου και νοτίου ημισφαιρίου, αφού στην τροπική και στις πολικές ζώνες, δεν υπάρχει διαφοροποίηση των εποχών.


Κατά την φθινοπωρινή ισημερία, η ακτινοβολία του ήλιου πέφτει κάθετα στον άξονα της γης, με αποτέλεσμα η νύχτα και η μέρα (δηλαδή ο χρόνος φωτός και σκότους) να έχουν σχεδόν ίση διάρκεια, ενώ στη συνέχεια (στο βόρειο ημισφαίριο) η νύχτα αρχίζει να μεγαλώνει «σε βάρος» της ημέρας, μέχρι που φτάνει στο ζενίθ της κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου.


Για το 2018, το αστρονομικό γεγονός της φθινοπωρινής ισημερίας θα πραγματοποιηθεί την 01:54 (ώρα UTC) [1] της 23ης Σεπτεμβρίου, δηλαδή για τα ελληνικά δεδομένα, την 04:54 της νύχτας της ερχόμενης Κυριακής


 
ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΑ …


-   Παρά τα όσα αναφέρθηκαν στο άρθρο, πραγματική ισημερία θα συμβεί στις 23 Σεπτεμβρίου μόνο στους τόπους που βρίσκονται επάνω στον ισημερινό, ενώ σε άλλους τόπους συμβαίνει 1-2 ημέρες πριν ή μετά από την πραγματική.
-   Η φθινοπωρινή ισημερία δεν έχει σταθερή ημερομηνία και ώρα, αλλά συμβαίνει μέσα στο χρονικό διάστημα από 22 μέχρι 24 Σεπτεμβρίου. Η «μετακίνησή» τους συμβαίνει γιατί η γη πραγματοποιεί μία πλήρη περιστροφή γύρω από τον ήλιο σε 365,25 ημέρες, γεγονός που οδήγησε στην δημιουργία «δίσεκτων» ετών και με αποτέλεσμα η ισημερία τα δίσεκτα χρόνια, να πηγαίνει πίσω ένα 24ωρο (σε σχέση με τα προηγούμενα)
-   Η διεθνής ονομασία της ισημερίας είναι «equinox» που σημαίνει «ισονυκτία», προερχόμενη από τα λατινικά «aequus» (ίσος) και «nox» (νύχτα).
-   Το φαινόμενο της ισημερίας παρουσιάζεται σε όλους τους πλανήτες κάθε ηλιακού συστήματος οι οποίοι παρουσιάζουν κλίση του άξονα περιστροφής ως προς το επίπεδο περιφοράς.
-   Από τα αρχαία χρόνια λαοί σε όλη τη γη γιόρταζαν τις ισημερίες και τα ηλιοστάσια, αποδίδοντάς τους μυθικές κατά περίπτωση σημασίες.
-   Αρκετά αρχαιοελληνικά ημερολόγια, όπως των Μακεδόνων και των Λακεδαιμονίων, θεωρούσαν την Φθινοπωρινή ισημερία ως αφετηρία του έτους (πρωτοχρονιά).
-   Η πανσέληνος που συμβαίνει πιο κοντά στην φθινοπωρινή ισημερία, αποκαλείται και «harvest moon», δηλαδή «πανσέληνος θερισμού», λόγω του ότι το φεγγάρι είναι αρκετά φωτεινό, ώστε να μπορούν οι αγρότες να θερίσουν και κατά την διάρκεια της νύχτας. Για φέτος, η «σελήνη θερισμού» θα φωτίσει τους αγρούς την ερχόμενη Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου …  
 
Κλείνοντας, ένα μονόλεπτο video της NASA σε «time lapse», όπου διακρίνονται καθαρά οι ισημερίες (και τα ηλιοστάσια) …


 
Ι.Π
 
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ - ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ
[1]   Η UTC (Coordinated Universal Time) ή Συντονισμένη Παγκόσμια ώρα που αποκαλείται και «Zulu time», αποτελεί το διεθνές σημείο αναφοράς χρόνου, έχοντας αντικαταστήσει την «Ώρα Greenwich»  
 

Search