ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΑΤΗ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ;;;

   ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ να επιλέγει γιατρό, να δέχεται ή να μη δέχεται την συμβουλή ή την θεραπεία που του προτείνει και γενικά να αποφασίζει για την υγεία και την ζωή του.

   Αυτό το άρθρο που επικεντρώνεται στις «αιρετικές» απόψεις ιατρών – ερευνητών περί χοληστερίνης, δεν αποσκοπεί σε καμία περίπτωση να «συμβουλεύσει» κανέναν και για τίποτα σχετικά με την υγεία του. Συντάχθηκε αποκλειστικά και μόνο λόγω ηθικής υποχρέωσης προκειμένου να ενημερωθούν οι «πάσχοντες», ότι υπάρχει και η άλλη άποψη. Το τι θα λάβει τελικά υπόψη του ο καθένας και πως θα διαχειριστεί την υγεία του, αποτελεί καθαρά δική του υπόθεση!

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ

   Η χοληστερίνη είναι λιπίδιο που συντίθεται κατά το μεγαλύτερο μέρος του στο ήπαρ. Έχει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη νευρικών συνδέσμων του εγκεφάλου και βοηθάει στον σχηματισμό και τη προστασία των νευρώνων. Βρίσκεται σε όλα τα κύτταρα και ο οργανισμός την χρησιμοποιεί για να συνθέσει τη βιταμίνη D, ορμόνες, χολικά άλατα, όπως και για την κατασκευή των μεμβρανών των κυττάρων. Μεταφέρεται σε όλα τα σημεία του σώματος μέσω του αίματος, οι δε τιμές της θα πρέπει να κυμαίνονται σε κάποια ορισμένα όρια, αφού αυτονόητα η έλλειψη ή η ύπαρξή της σε υπερβολική ποσότητα, δημιουργεί διάφορα προβλήματα υγείας.

   Με τα σημερινά δεδομένα (αφού δεν είναι σπάνιες οι τροποποιήσεις), η πλειονότητα των ιατροφαρμακευτικών απόψεων δέχεται για την ολική χοληστερίνη ενός υγιούς μέσου ενήλικα, τα παρακάτω (παρακάμπτοντας τις περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τις LDL, HDL, VLDL)

      -  Φυσιολογική:  <200 mg/dl (χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο)

      -  Οριακή:            Κυμαινόμενη από 200 έως 240 mg/dl  και

      -  Υψηλή:              > 240 mg/dl

   Σύμφωνα με αυτά, οι άνθρωποι των οποίων η χοληστερίνη ξεπερνάει το όριο των 240 mg/dl θεωρούνται ότι υπάγονται σε κατηγορία υψηλού κινδύνου, διατρέχοντας πολλαπλάσιο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.  Για την αντιμετώπιση του θέματος, η ιατρική πρακτική συνίσταται κατά βάση σε δίαιτα – ειδική διατροφή με μειωμένα λιπαρά και συχνά σε φαρμακευτική αγωγή. Η τελευταία δε, έχει σαν πρώτη επιλογή τις «στατίνες» που ανακαλύφθηκαν το 1987 και σε ειδικές περιπτώσεις τις «φιμπράτες»

   ΟΜΩΣ …

   … υπάρχει ένα μεγάλο «όμως», που το διατείνονται «αιρετικές» φωνές μέσα από τον χώρο της Ιατρικής, οι οποίες διαφωνούν ριζικά τόσο με τις ορισθείσες «φυσιολογικές» τιμές της χοληστερίνης, όσο και με τα συνιστώμενα φάρμακα για την αντιμετωπισή της. Έτσι στην συνέχεια, θα εστιάσουμε σταχυολογικά σε κάποιες από αυτές ...

 

   -  Ο καρδιοχειρουργός  Dr. DWIGHT LUNDELL MD  ομολογεί για την χοληστερίνη ...

 

(Επιλεγμένα αποσπάσματα από άρθρο)

   ... «Ως χειρουργός καρδιάς με 25 χρόνια εμπειρίας, έχω εκτελέσει πάνω από 5.000 εγχειρήσεις ανοικτής καρδιάς και σήμερα είναι η μέρα μου για να διορθώσω το λάθος με τα ιατρικά και τα επιστημονικά δεδομένα».

   ... «Εμείς οι γιατροί με όλη μας την εκπαίδευση , τη γνώση και την εξουσία, αποκτούμε συχνά ένα αρκετά μεγάλο εγώ και είναι δύσκολο να παραδεχτούμε ότι κάναμε λάθος ... Δυστυχώς όμως αυτό συμβαίνει σε αυτήν την περίπτωση. Δεν σας κρύβω ότι κάναμε λάθος».

   ... «Βομβαρδιζόμαστε με την επιστημονική βιβλιογραφία και συνεχώς με σεμινάρια εκπαίδευσης, εμείς ως διαμορφωτές της κοινής γνώμης επιμέναμε ότι η καρδιακή νόσος προέκυψε από το απλό γεγονός της αυξημένης χοληστερόλης στο αίμα» … «Η μόνη αποδεκτή θεραπεία ήταν η συνταγογράφηση φαρμάκων για τη μείωση της χοληστερόλης και μια διατροφή με αυστηρούς περιορισμούς σε πρόσληψη λίπους. Με το τελευταίο βέβαια επιμέναμε ότι θα μειώσουμε τη χοληστερόλη και τις καρδιακές παθήσεις. Αποκλίσεις από τις συστάσεις αυτές, θεωρούνταν αίρεση …».

   ... «Οι συστάσεις αυτές δεν είναι πλέον επιστημονικά ή ηθικά δικαιολογημένες»  … «Παρά το γεγονός ότι το 25 % του πληθυσμού παίρνει ακριβά φάρμακα στατίνης και παρά το γεγονός ότι έχει μειωθεί η περιεκτικότητα σε λίπος στην διατροφής μας, θα πεθάνουν φέτος περισσότεροι Αμερικάνοι από καρδιακή νόσο από ό,τι ποτέ πριν»

(ΣΗΜ. Ο Lundell [1]  ίδρυσε το «Healthy Human Foundation» («Ίδρυμα για υγιείς ανθρώπους»), προκειμένου σύμφωνα με τον ίδιο … «να βοηθήσει την ανθρώπινη φυλή να ελευθερωθεί από χρόνιες παθήσεις όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, οι ψυχικές διαταραχές και άλλες ασθένειες που προκαλούνται από ακατάλληλη διατροφή και παραπλανητικές πληροφορίες για τους καταναλωτές»).  

   -   Ο Dr. ROBERT MORSE ND προειδοποιεί για χοληστερίνη και στατίνες ...

   (Αποσπάσματα από το video που ακολουθεί)

   … «Οι στατίνες είναι κάτι γελοίο, επειδή καταστέλλετε το συκώτι σας να μην παράγει χοληστερίνη για να δείχνει η εξέταση αίματος φυσιολογική; Αυτό είναι σκεπτικό παιδιού.

   Θα πρέπει να καταλάβετε ότι δεν μπορείτε να καταστείλετε το συκώτι σας για χάρη της εξέτασης αίματος»

   … «Εξαιτίας του Lipitor πεθαίνουν 200.000 άνθρωποι επειδή υποθετικά βοηθάει 500.000 ανθρώπους να ελέγξουν την χοληστερίνη τους. Παρ΄ όλα αυτά δεν εμποδίζει να συμβούν εγκεφαλικά και καρδιακές προσβολές γιατί καταστέλλει και φθείρει το συκώτι

   … «είναι μέρος της παρακμής του ανθρώπου και πρέπει να το σταματήσουμε»

 

 

   -   Ο Ιατρός καρδιολόγος Χρήστος Ντέλλος – Καρδιολόγος (Διευθυντής Καρδιολογικού τμήματος Τζάνειου Νοσοκομείου Πειραιά / Διδάκτωρ Πανεπιστημείου Αθηνών) εξηγεί ...

(Αποσπάσματα από άρθρο)

… Από το 1987 που κυκλοφόρησε η πρώτη στατίνη καμιά άλλη κατηγορία φαρμάκων δεν γνώρισε τόσο μεγάλη εμπορική επιτυχία. Πολλά  εκατομμύρια «ασθενείς» παίρνουν στατίνες σε όλο τον κόσμο και πολλά δισεκατομμύρια σε δολάρια, ευρώ και ότι άλλο νόμισμα φαντάζεστε ξοδεύονται από τους πολίτες και τα ασφαλιστικά τους ταμεία γι΄αυτά τα φάρμακα, χωρίς να υπολογίζονται οι «παράπλευρες» δαπάνες για εργαστηριακές εξετάσεις και ιατρικές επισκέψεις.

… Χρόνο με το χρόνο οι «φυσιολογικές» τιμές της χοληστερόλης πέφτουν και ο φόβος για την πιθανότητα ενός καρδιακού επεισοδίου ή και θανάτου μεγαλώνει, καθώς μικρό μόνο ποσοστό του πληθυσμού παραμένει ακόμα στα «φυσιολογικά όρια».

… Πολίτες και γιατροί κατακλύζονται καθημερινά από νέες πληροφορίες για το πόσο χρήσιμα φάρμακα είναι οι στατίνες και πόσο κακιά είναι η «κακή» χοληστερόλη.

… Κατά καιρούς δωρεάν εξετάσεις προσφέρονται από θεραπευτήρια αλλά και σε δρόμους και σε πλατείες στα πλαίσια της «κοινωνικής προσφοράς και δράσης», ώστε κανένας πολίτης να μη στερηθεί τις στατίνες που η επαναστατική θεραπευτική τους δράση συγκρίνεται μόνο  με εκείνη των αντιβιοτικών.

… Πρόθυμοι μισθωμένοι ομιλητές  περιφέρονται από συνέδριο σε συνέδριο αναλύοντας πάλι και πάλι τα οφέλη των στατινών στους συναδέλφους τους γιατρούς, τονίζοντας ότι οι παρενέργειες είναι μηδαμινές κι΄ ασήμαντες.

Από την άλλη, το να κάνει κάποιος κριτική στις στατίνες δεν θεωρείται απλώς αιρετικό από το ιατρικό ιερατείο αλλά κανονική ιεροσυλία.

... Όμως  η χοληστερόλη δεν είναι τοξική ουσία, αποτελεί απαραίτητο συστατικό των κυττάρων και ιδιαίτερα στα παιδιά χρησιμεύει μεταξύ των άλλων και για την ανάπτυξη του εγκεφάλου, του νευρικού συστήματος και την παραγωγή ορμονών.

… Το πρόβλημα όμως είναι ότι έχουμε αθροιστικές παρενέργειες και το κυριότερο δεν υπάρχουν ενδείξεις κλινικού οφέλους

… Τελικά ποιοι πρέπει να παίρνουν στατίνες;  Με βάση τις μεγάλες κλινικές μελέτες οι στατίνες είναι χρήσιμα φάρμακα στη «δευτερογενή» πρόληψη, δηλαδή σε ασθενείς, κυρίως άντρες, μετά από ένα καρδιακό ή αγγειακό επεισόδιο όπως ένα έμφραγμα μυοκαρδίου .…… Η χορήγηση όμως στατινών για πρωτογενή πρόληψη αμφισβητείται έντονα στις μέρες μας με πολύ ισχυρά επιχειρήματα από ιδιαίτερα έγκυρους επιστημονικούς οργανισμούς

Στις  κατευθυντήριες οδηγίες (Guidelines) της ευρωπαϊκής καρδιολογικής εταιρείας αναφέρεται το παράδειγμα γυναίκας 60 ετών με ολική χοληστερόλη 310mg, μη καπνίστρια και χωρίς υπέρταση, να έχει 10 φορές μικρότερο κίνδυνο από άντρα 60 ετών με ολική χοληστερόλη 190mg, καπνιστή και υπερτασικό!

… Οι όλο και πιο χαμηλές τιμές  χοληστερόλης που συνιστώνται  αποτελούν εμπορικούς και όχι θεραπευτικούς στόχους.

  

-   Ο Νικόλαος Λεοντόπουλος και η Μαρίνα Πετροπούλου, μέσα από το βιβλίο τους «Χίλια και ένα φαρµακερά παραµύθια», μας λένε ...

   (Αποσπάσματα από άρθρο)

 

   … Δικαστήριο του Νιού Τζέρσι επιδίκασε αποζημίωση 13,5 εκατ. $ εξαιτίας του Vioxx. Ακολουθούν δεκάδες χιλιάδες ακόμα αγωγές.

   … Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα, σύμφωνα µε τη ΒΙΑΝΕΞ (την εταιρεία που εμπορευόταν το Vioxx) δεν έχει ασκηθεί ούτε µία.

   …. Οι «ειδικοί» απλώς επαφίενται στους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους να τους πουν τι να κάνουν. Δεν το θεωρούν δική τους δουλειά … Είμαστε επαρχιώτες που απλώς δεν έχουμε άποψη για τέτοια θέματα … Είναι «πέρα από µας».

   … Ποιοι είναι οι πιο τακτικοί θεατές της ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού;  Μα, οι υπάλληλοι του ΕΟΦ…». Ο πρόεδρος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός και πρόεδρος της Βιανέξ, της μεγαλύτερης ελληνικής φαρμακευτικής, κ. Παύλος Γιαννακόπουλος, επισκέπτεται αυτοπροσώπως τα γραφεία στη Λεωφόρο Μεσογείων και μοιράζει εισιτήρια για την κερκίδα των επισήμων … Κάποιοι, πιο εκλεκτοί, ακολουθούν την ομάδα και στους αγώνες του εξωτερικού

   … Υπάρχουν όμως άλλα μέσα που χρησιμοποιούν οι εταιρείες: τους ιατρικούς επισκέπτες, τα ιατρικά συνέδρια και τη μέθοδο που είναι γνωστή ως «ghost writing» (συγγραφή -φάντασμά): το «φάντασμα» είναι ένα κείμενο προώθησης του φαρμάκου, το οποίο η εταιρεία αναθέτει σε έναν ειδικό µε κύρος (π.χ. καθηγητή Πανεπιστημίου) να το δημοσιεύσει σαν να ήταν δικό του.

   … Στην Αμερική το Celebrex κυκλοφορεί φέροντας την πολύ σοβαρή ένδειξη «Black box» (μαύρο κουτί), μία μαύρη λωρίδα στο κουτί που προειδοποιεί τους χρήστες ότι πρόκειται για φάρμακο µε σοβαρούς κινδύνους …  Στην Ευρώπη (και την Ελλάδα), Black box δεν υπάρχει

   … Το Arcoxia κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά … Τότε, πώς γίνεται και το φάρμακο (αμερικανικής παραγωγής) δεν κυκλοφορεί στην Αμερική;

   … Σήμερα, που από τις κοξίµπες έχουν αποσυρθεί δύο (Vioxx και Bextra) και κυκλοφορούν άλλες δύο (Celebrex και Arcoxia), οι εταιρείες είναι αντιµέτωπες µε ένα πρόβλημα μάρκετινγκ:

   ... Πώς να προωθήσεις ένα φάρμακο, όταν πλέον συνοδεύεται από τη φήμη ότι μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο;  

  

-   ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ: ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΑΤΗ

   (Αποσπάσματα από άρθρο)

    … Αν κοιτάξουμε ένα βιβλίο βιοχημείας, θα δούμε, ότι υπάρχει ένα διάγραμμα τής χοληστερίνης. Αυτή είναι η μόνη μορφή τής χοληστερίνης. Δεν υπάρχει «κακή» και «καλή» χοληστερίνη.

   … η υψηλή χοληστερίνη μας προστατεύει κατά των μολυσματικών ασθενειών; Ή ότι οι ηλικιωμένοι με υψηλή χοληστερίνη ζουν περισσότερο; Το γεγονός, ότι οι ηλικιωμένοι με υψηλή χοληστερίνη ζουν περισσότερο από τους ηλικιωμένους με χαμηλή χοληστερίνη προκύπτει καθαρά από πολλές επιστημονικές μελέτες

   … Ο David Jacobs και οι συνεργάτες του βρήκαν, ότι η χαμηλή χοληστερίνη είναι προάγγελος για  έναν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από ασθένειες τού στομάχου, των εντέρων και των πνευμόνων

   … Ο dr. Harlan Krumholz στο πανεπιστήμιο τού Yale ανέφερε, ότι οι ηλικιωμένοι με χαμηλή χοληστερίνη πέθαιναν δυο φορές πιο συχνά από καρδιακή προσβολή απ΄ ότι αυτοί με υψηλή χοληστερίνη

   … Ο Matthew Muldoon και η ομάδα του στο πανεπιστήμιο τού Pittsburgh στην Pennsylvania μετά από μελέτες κατέληξαν ότι οι άνθρωποι με υψηλή χοληστερίνη έχουν ένα πιο αποτελεσματικό ανοσοποιητικό σύστημα από τους ανθρώπους με χαμηλή χοληστερίνη.  

   … Τα χαμηλά επίπεδα χοληστερίνης συνδέονται με μεγάλη αύξηση θανάτων από εγκεφαλικό και μπορεί να αποτελούν και αιτία.

   … καθηγητής George Mann και η ομάδα του από το πανεπιστήμιο Vanderbilt στη Nashville  αποκάλεσε την υπόθεση τής χοληστερίνης ως τη μεγαλύτερη απάτη της Ιατρικής.

   … Οι υψηλές σε χοληστερίνη τροφές δεν αυξάνουν τη χοληστερίνη τού αίματος

   … Τα αυγά δεν είχαν καμιά επίδραση στα επίπεδα τής χοληστερίνης

   … Η υψηλή χοληστερίνη δεν προκαλεί καρδιοπάθεια

  …  Δεν βγαίνουν βέβαια κερδισμένες μόνο οι εταιρείες τροφίμων, αλλά και οι φαρμακευτικές εταιρείες.

   … Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν στο εμπόριο προϊόντα επάλειψης (μαργαρίνες) και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα (τυρί τύπου φέτα, γάλα και γιαούρτι), που ρίχνουν τη χοληστερίνη. Τα προϊόντα αυτά περιέχουν φυτικές στερόλες ή στανόλες, που μελέτες έχουν δείξει, ότι μειώνουν τη χοληστερίνη. Τα προϊόντα επάλειψης χρησιμοποιούνται αντί τού βούτυρου και περιέχουν εκτός από φυτικές στερόλες ή στανόλες πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα υποτίθεται, ότι μας προστατεύουν από την καρδιοπάθεια. Αλλά η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική

   … Η υψηλή χοληστερίνη οδηγεί στη μακροζωία
Η χοληστερίνη είναι ένα ζωτικό συστατικό τού σώματος. Χωρίς αυτήν μπορούμε να αρρωστήσουμε χάνοντας τη μνήμη μας, αδυνατίζοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα, διακυβεύοντας τα επίπεδα των ορμονών μας και αυξάνοντας την πιθανότητα να υποφέρουμε από καρκίνο. Με άλλα λόγια, όσο υψηλότερη είναι η χοληστερίνη μας τόσο περισσότερο θα ζήσουμε.

   … Η αύξηση τής ολικής χοληστερίνης μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια τής λειτουργικής ζωής και να αποτρέψει τον καρκίνο.

   … Οι ηλικιωμένοι έχουν πολλά να κερδίσουν από την υψηλή χοληστερίνη.

   … Συγκεκριμένα, οι ιατρικοί ερευνητές ανέφεραν, ότι τα ποσοστά θανάτου από καρδιαγγειακή ασθένεια αυξήθηκαν 14% για κάθε πτώση 1 mg/dl των επιπέδων ολικής χοληστερίνης τον χρόνο.

   … Επίπεδα ολικής χοληστερίνης 400 mg/dl είναι πιο ασφαλή από επίπεδα ολικής χοληστερίνης 188 mg/dl ή χαμηλότερα. Το 2003, στο Journal of the American Geriatrics Society, δημοσιεύτηκαν τα ευρήματα τού ερευνητή Brescianini και των συνεργατών του. Μελετώντας τα επίπεδα ολικής χοληστερίνης 3.295 συμμετεχόντων ηλικίας 65 ώς 84 ετών για μια τετράχρονη περίοδο, συμπέραναν, ότι αυτοί με χαμηλά επίπεδα ολικής χοληστερίνης (<189 mg/dl) ήταν σε μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν, ακόμα και όταν πολλοί σχετικοί παράγοντες είχαν ληφθεί υπ΄όψη. Το να έχετε επίπεδα ολικής χοληστερίνης από 276 ώς 417 mg/dl ήταν καλύτερα ταιριαστό για μακροζωία σε σχέση με το να έχετε επίπεδα ολικής χοληστερίνης λιγότερα από 189 mg/dl.

  

ΣΧΟΛΙΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

   Αντί επιλόγου, μία εικόνα ...

 

Ι.Π

 

 

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

[1]  Σύμφωνα με ιστοσελίδα    ο Dwight C. Lundell, M.D. έχασε την ιατρική του άδεια το 2008, μετά από διάφορες κατηγορίες από το διοικητικό συμβούλιο, μεταξύ των οποίων και για τον θάνατο χειρουργηθέντος ασθενούς του λόγω εσφαλμένης μετεγχειρητικής του  αντιμετώπισης, καθώς και για μη τήρηση επαρκών αρχείων.  Επιπλέον δε ο Lundell είχε μακρόχρονη διαμάχη με την IRS (Εφορία) καθόσον πάντα σύμφωνα με την σελίδα δεν υπέβαλε (ή υπέβαλε ψευδείς) φορολογικές δηλώσεις, αφού ο ίδιος αμφισβητούσε το δικαίωμα της κυβέρνησης να επιβάλει φόρους.

Τα όσα λεπτομερώς αναφέρονται στην παραπάνω ιστοσελίδα, σαφώς αποτελούν λόγους προβληματισμού για το "ποιόν" του Dr. Lundell, αλλά και ταυτόχρονα δεν μας εκπλήσσουν, αφού είναι γνωστό το τι μπορεί να συμβεί σε κάποιον ο οποίος θα εναντιωθεί στο ιατρο-φαρμακευτικό κατεστημένο …

 

ΠΗΓΕΣ

medidiet.gr

wikipedia.org

medicalnaturecenter.gr

fytro.wordpress.com

youtube.com

fytro.wordpress.com

fytro.wordpress.com

episthmi.blogspot.gr

quackwatch.org

Search