TATOYAZ; ΣΚΕΨΟΥ ΤΟ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ!

Η λέξη tattoo (στα γαλλικά tatouage), προέρχεται από την λέξη tatau της Πολυνησιακής διαλέκτου που σύμφωνα με την Βικιπαίδεια  wikipedia  σημαίνει έντεχνος, ενώ ο αντίστοιχος όρος στην ελληνική γλώσσα είναι η «δερματοστιξία», η οποία προέρχεται από το «στίγμα» (ρ. στιγματίζω) που γενικότερα σημαίνει σημάδι (σημαδεύω) και ειδικότερα το σημάδι που πραγματοποιείται με την χρήση πυρακτωμένου μετάλλου

 

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ

Τα παλαιότερα

… τατουάζ στον κόσμο σύμφωνα με άρθρο του BBC , ανακαλύφθηκαν από ερευνητές, σε δύο μούμιες – ενός νεαρού άνδρα και μίας γυναίκας - ηλικίας 5.000 ετών στην Αίγυπτο. Εξετάσεις με χρήση υπέρυθρων ακτίνων, αποκάλυψαν ότι τα τατουάζ στον βραχίονα της αρσενικής μούμιας απεικόνιζαν έναν ταύρο και ένα πρόβατο, ενώ στον ώμο της θηλυκής, τέσσερα μικρά «S» και μία ράβδο χορού τελετών στον βραχίονα

 

Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, το 1991 ανακαλύφθηκε σε υψόμετρο 3.000μ, σε όρος στα σύνορα Αυστρίας και Ιταλίας, ένα κατεψυγμένο ανδρικό σώμα επίσης 5.000 ετών που θεωρείται και το πιο καλοδιατηρημένο πτώμα που βρέθηκε ποτέ. Στο σώμα του  «Ötzi the iceman» (όπως ονομάστηκε) ο οποίος φαίνεται να σκοτώθηκε σε ηλικία 40-50 ετών από βέλος, βρέθηκαν 57 τατουάζ!

 

Η ιστορική συνέχεια του τατουάζ επιγραμματικά

Οι πρωτόγονοι πιστεύοντας ότι το πνεύμα είναι ένα ακριβές αντίγραφο του ανθρωπίνου σώματος, έκαναν τατουάζ σαν μία «διαβατήρια» τελετή για τον κόσμο των πνευμάτων, ενώ για πολλούς αρχαίους λαούς, τα τατουάζ ήταν δείγμα γενναιότητας, εξασφάλιζαν μαγική προστασία και εντυπωσίαζαν τον εχθρό.

Αν και η δερματοστιξία ήταν γνωστή τόσο στους Έλληνες όσο και στους Ρωμαίους, συνέδεαν την πρακτική του καλλωπιστικού τατουάζ με κατώτερες βαρβαρικές φυλές και δεν την υιοθέτησαν ποτέ για τους ίδιους. Παρ΄ότι όμως στα μάτια τους αυτή η συνήθεια φάνταζε ξένη, συγγραφείς όπως ο Ιπποκράτης έκανε προσπάθεια να καταλάβει ποιοι ήταν οι λόγοι που λαοί όπως οι Σκύθες αρέσκονταν στον στιγματισμό του σώματός τους.

Εξαίρεση στον ελληνικό και ρωμαϊκό κόσμο, αποτελούσαν οι Θράκες που έκαναν τατουάζ θεωρώντας το σαν ένδειξη καλής καταγωγής

Ωστόσο η χρήση των «ποινικών τατουάζ», ο στιγματισμός δηλαδή σαν μορφή τιμωρίας σε σκλάβους, εγκληματίες ή αιχμαλώτους πολέμου ήρθε στην Ελλάδα από την Περσία περί τον 6ο πΧ αιώνα, απ΄ όπου και πέρασε στους Ρωμαίους, οι οποίοι εκτός από τους δούλους, τους μονομάχους και τους Χριστιανούς, στα τελευταία χρόνια της αυτοκρατορίας το εφάρμοσαν ακόμα και στους στρατιώτες τους, προκειμένου να αποθαρρύνουν τις λιποταξίες

Μία επιγραφή από την Έφεσο, μαρτυρεί ότι κατά τα πρώτα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας όσοι δούλοι στέλνονταν στην Ασία, έφεραν σε τατουάζ την φράση … «ο φόρος έχει πληρωθεί», ενώ συνηθιζόταν η αναγραφή λέξεων η χλευαστικών σχολίων στους δούλους και τους κατάδικους σαν «ταυτότητα» ή σαν ποινή, όπως για παράδειγμα η φράση «Σταματήστε με, είμαι φυγάς» στα μέτωπα των δούλων.

Κάποτε μάλιστα, οι νικητές των πολέμων στιγμάτιζαν με το έμβλημά τους, τους ηττημένους αντιπάλους. Έτσι βλέπουμε για παράδειγμα τους Αθηναίους να κάνουν τατουάζ στους ηττημένους Σάμιους την κουκουβάγια – σύμβολο της Αθήνας, τους Σάμιους με την σειρά τους όταν νίκησαν να κάνουν στους Αθηναίους τατουάζ ένα πολεμικό πλοίο της Σάμου, αλλά και τους Συρακούσιους να πραγματοποιούν στους αιχμάλωτους Αθηναίους μετά την νίκη τους, ένα άλογο – σύμβολο των Συρακουσών …

Μία επιγραφή νομικού περιεχομένου από την Έφεσο δείχνει ότι κατά τους πρώτους χρόνους της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας όλοι οι δούλοι που στέλνονταν στην Ασία τους είχαν κάνει τατουάζ τις λέξεις «ο φόρος έχει πληρωθεί.» Ακρωνύμια, λέξεις, προτάσεις, ακόμα και χλευαστικά σχόλια χαράζονταν στα μέτωπα, στο λαιμό, στα μπράτσα και στα πόδια των δούλων και των καταδίκων είτε σαν τρόπος ταυτοποίησής τους είτε σαν σημάδι τιμωρίας. «Σταμάτησέ με, είμαι φυγάς» ήταν ένα από τα συνήθη μηνύματα που γράφονταν στο μέτωπο των Ρωμαίων δούλων. Αυτή η πρακτική αποκτήνωνε τους κοινωνικά κατώτερους με το να αποτυπώνει στο σώμα τους λέξεις που σημάδευαν για πάντα πάνω τους την αιχμαλωσία τους, την υποδούλωσή τους ή την ενοχή τους.

Στον αντίποδα, οι Αιγύπτιοι πραγματοποιούσαν δερματοστιξίες για «ιατρική» χρήση, αλλά και έκαναν στις κοιλιές εγκύων γυναικών ένα σχήμα που όσο μεγάλωνε το έμβρυο απλωνόταν δημιουργώντας ένα εικονικά προστατευτικό δίχτυ.

Από θρησκευτικής άποψης, υπάρχει απαγορευτικό εδάφιο στην Βίβλο για το τατουάζ, στο οποίο αναγράφεται… «Δεν θέλετε κάμει εντομίδας εις το σώμα σας δια νεκρόν, ουδέ γράμματα στικτά θέλετε εγχαράξει επάνω σας. Εγώ είμαι ο Κύριος» (Λευιτικός 19:28). Την απαγόρευση περιέλαβε ο Μωυσής στο Λευιτικό αποσκοπώντας στο να παρεμποδίσει τους Ισραηλίτες, οι οποίοι μιμούμενοι τις δεισιδαιμονίες των γειτονικών λαών, έκαναν τομές στο σώμα τους χαράζοντας σχέδια, πιστεύοντας ότι έτσι θα κατευνάζονταν οι καταχθόνιοι θεοί - πνεύματα του κάτω κόσμου - και θα μεταχειρίζονταν ευνοϊκά τους νεκρούς συγγενείς τους.

Στην πιο σύγχρονη εποχή, αν και στην Δύση τα τατουάζ δείχνουν να πρωτοεμφανίζονται στους Σταυροφόρους, ουσιαστικά τόσο ο όρος «tattoo», όσο και η τέχνη, εισάγεται στην Ευρώπη από τον θαλασσοπόρο εξερευνητή Captain James Cook στα τέλη του 17ου αιώνα όταν επέστρεψε από τα ταξίδια του στην Πολυνησία.

Στις αρχές του 18ου αιώνα το τατουάζ γίνεται μόδα στις αριστοκρατικές τάξεις της Ευρώπης και ύστερα εγκαταλείπεται, για να επιστρέψει και πάλι σαν μόδα τον 19ο αιώνα στην Αγγλία και σε κάποιες Ευρωπαϊκές χώρες..

Τα τατουάζ για λόγους υγείας είναι διαδεδομένα στην Ανατολή και στο Νότιο Ειρηνικό, όπως επίσης πολύ διαδεδομένα σε διάφορους λαούς και πολιτισμούς  είναι οι δερματοστιξίες (με τα κατά περίπτωση σύμβολα) που θεωρούνται ότι φέρνουν τύχη, ενώ οι Θιβετιανοί πραγματοποιούν τατουάζ με «μάντρα», προκειμένου ο κάτοχος να πετύχει εσωτερική γαλήνη και αρμονία.

Τέλος, σε κάποια μέρη όπως στην Ινδία, χαράσσονται με σκοπό την θεραπεία θεοί ή θεές επάνω σε σημεία του σώματος που πάσχουν, ενώ οι γυναίκες Ainu της Ιαπωνίας (τελευταίοι γηγενείς), κάνουν τατουάζ για να προσελκύσουν την εμφάνιση της θεάς τους, ώστε να απομακρυνθούν τα δαιμόνια. 

 

Σήμερα (και κυρίως στην Ελλάδα)

… το τατουάζ με τη μορφή μόδας άπλωσε με ταχείς ρυθμούς, με αποτέλεσμα σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, μεγάλα ποσοστά κυρίως νέων ανθρώπων να φέρουν επάνω τους ανεξίτηλα μικρά η μεγάλα, καλλιτεχνικά ή άτεχνα σχέδια …

Πως όμως σε σχετικά ελάχιστο χρόνο διαδόθηκε (ιδίως στην Ελλάδα) και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό η μόδα του τατουάζ; Πως διαδόθηκε μια μόδα, η εναρμόνιση στην οποία είχε κόστος τόσο σε χρήμα όσο και σε πόνο, και η οποία αν μη τι άλλο, συνειδητά η ασυνείδητα παρέπεμπε (τουλάχιστον τον μέσο Έλληνα) σε περιθωριακά άτομα ή άτομα του υποκόσμου; Η απάντηση είναι μάλλον απλή … 

Τατουάζ και συνωμοσιολογία

Οι Επικυρίαρχοι που ελέγχουν κατά το μεγαλύτερο μέρος τον κόσμο της «show biz», αποφάσισαν για μία ακόμα φορά (και για λόγους που αφήνουμε στην κρίση του καθενός), να επιβάλλουν κάτι.  Το μέσον; Η μόδα.  Η μέθοδος; Απλή, δοκιμασμένη και σίγουρη.

Ώθησαν με κατάλληλα κίνητρα, ή επέβαλαν στους νεαρούς/ές αναγνωρισμένους/ες ή και ανερχόμενους/ες «stars» της μουσικής, του θεάματος ή και του αθλητισμού (ποδόσφαιρο, μπάσκετ) που αποτελούν είδωλα και πρότυπα της νεολαίας, να κάνουν τατουάζ. 

Η μίμηση των «ειδώλων» από τους νεαρούς θαυμαστές και θαυμάστριες που κατά κανόνα στερούνται κρίσης ήταν δεδομένη … και η μόδα εμφανίστηκε.

Όσο αυτή άπλωνε, όλο και περισσότεροι απ΄ όσους στην αρχή ήταν διστακτικοί ή και αρνητικοί, εξοικειώθηκαν με την ιδέα, παρασύρθηκαν, και αποφάσισαν να την ακολουθήσουν.

Στο τελευταίο «στάδιο», άντρες και γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας εναρμονίστηκαν στην μόδα των νέων, συχνά σε μία απεγνωσμένη προσπάθειά να πείσουν για την νεανικότητά τους. Η μόδα κυριάρχησε! Τα αποτελέσματα; Στην μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων επιβλαβή … και ουσιαστικά μη αναστρέψιμα … 

ΕΙΔΗ ΤΑΤΟΥΑΖ

Σαν είδος τέχνης, η γκάμα των τατουάζ έχει ένα μεγάλο εύρος, που περιλαμβάνει από αυτοσχέδια τα οποία πραγματοποιούν τα ίδια τα άτομα στον εαυτό τους και από τα οποία σχεδόν κατά κανόνα σύντομα θέλουν να απαλλαγούν οδηγούμενοι είτε στην αφαίρεση, είτε σε ειδικούς προκειμένου να πραγματοποιήσουν ένα νέο σχέδιο που θα καλύψει το προηγούμενο, μέχρι σχέδια που αποτελούν πραγματικά έργα τέχνης. Ουσιαστικά, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να «χτυπήσει» οποιοδήποτε σχέδιο μπορεί να φανταστεί, «ιδεολογικό», «καλλωπιστικό» ή «προστατευτικό», μικρό ή μεγάλο, απλό ή σύνθετο, μονόχρωμο ή πολύχρωμο, «δισδιάστατο» ή «τρισδιάστατο», αλλά και σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος επιλέξει, ακόμα και στα μάτια …  

Τατουάζ «Ειδικού σκοπού»

Στον ευρεία αυτή γκάμα, περιλαμβάνονται και ορισμένα που πραγματοποιούνται για ειδικούς λόγους. Έτσι υπάρχουν …

- Τα ιατρικά τατουάζ, που χρησιμοποιούνται για να εξασφαλίσουν τη σωστή τοποθέτηση των εργαλείων κατά την επαναλαμβανόμενη εφαρμογή  ακτινοθεραπείας, ή για να μεταφέρουν ιατρικές πληροφορίες σχετικά με τον ασθενή (την ομάδα αίματος, την ιατρική του κατάσταση, κλπ).

- Τα λειτουργικά τα οποία είναι αποκλειστικά ειδικής χρήσης, όπως πχ τα τατουάζ με ονόματα ή στοιχεία ασθενών με Αλτσχάιμερ, ώστε η αναγνώρισή τους να είναι εύκολη σε περίπτωση εξαφάνισής τους.

- Τα «επανορθωτικής αισθητικής» τα οποία χρησιμοποιούνται για να καλύψουν κάποιες σωματικές ατέλειες ή ουλές από τραυματισμούς – αυτοτραυματισμούς, ιατρικές παρεμβάσεις κλπ, ακόμα και για να απεικονίσουν θηλές επάνω σε μαστεκτομημένα στήθη, ενώ σε χρωματικούς τόνους του δέρματος δυνατόν να χρησιμοποιηθούν και για την κάλυψη της λεύκης.

Τέλος, ίσως θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε «ειδικής αιτιολογίας» τα …

-   «Θρησκευτικά» τατουάζ συμβόλων ή εικόνων που έγιναν για λόγους πίστης, ή και προστασίας

-   Σύμβολα ή σχέδια που δηλώνουν το «ανήκειν» σε κάποια ομάδα (που συνήθως κινείται στον χώρο του υποκόσμου) και τα οποία συχνά επιβάλλονται (με ή χωρίς εισαγωγικά) στα άτομα να τα δεχτούν 

-   αλλά και εκείνα που πραγματοποιήθηκαν σαν «ψυχοθεραπεία», σε άτομα με κάποιο «βεβαρυμμένο» ψυχισμό, και για τα οποία οι ίδιοι/ες ισχυρίζονται ότι τους βοήθησαν σημαντικά στην καταπολέμηση  κυρίως της κατάθλιψης και των κρίσεων πανικού, ή και γιατί ένοιωσαν την εσωτερική ανάγκη να χαράξουν στο σώμα τους κάτι, που συμβολίζει για τους ίδιους/ες μια σημαντική προσωπική μάχη ζωής που έδωσαν …

 

Ο  ΠΟΝΟΣ

Κοινή ερώτηση κάθε ενδιαφερόμενου, αποτελεί το … «πονάει;»

Η διαδικασία αυτονόητα είναι επώδυνη, αφού οι βελόνες πρέπει να εγχύσουν το μελάνι στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας. Η ένταση όμως του πόνου, εξαρτάται τόσο από το σημείο του σώματος που θα επιλεγεί, όσο και από την αντοχή στον πόνο του ατόμου, πράγμα υποκειμενικό, αφού ο καθένας έχει διαφορετικό επίπεδο αλλά και «ουδό»  [2]

Ωστόσο γενικά, υπάρχει κάποια ομοφωνία σχετικά με τα σημεία του σώματος που πονούν περισσότερο από άλλα, και τα οποία παρουσιάζονται στον «χάρτη» που ακολουθεί

 

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΤΟΥΑΖ … ΣΕ «ΦΥΣΙΚΟ» ΕΠΙΠΕΔΟ

Το τατουάζ είναι μία τεχνική, μία επεμβατική διαδικασία διάτρησης του δέρματος που αποσκοπεί στην αλλαγή του χρώματός του, με την εισαγωγή βελόνων οι οποίες εγχύνουν ανεξίτηλο μελάνι στο χόριο στρώμα του, και η οποία πραγματοποιείται με ειδικές βελόνες.

 

 

 

Η διαδικασία αυτονόητα εγκυμονεί κινδύνους, τόσο κατά την φάση της δημιουργίας του τατουάζ (πιθανότητα μόλυνσης ή αλλεργικής αντίδρασης), όσο και κατά την μετά αυτήν εποχή, όπως ακόμα και κατά την φάση της αφαίρεσής του, στην οποία προβαίνει τελικά ένα μεγάλο ποσοστό που υπερβαίνει το 50% …   

 

Παρακάμπτοντας τους πιθανούς κινδύνους της πρώτης φάσης - αφού τα τατουάζ στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν πραγματοποιούνται πια σε σκοτεινά καταγώγια, αλλά σε εξειδικευμένα «studios» όπου συνήθως πληρούνται οι κανόνες υγιεινής - θα αναφερθούμε μέσα από τις ενότητες «ΜΕΛΑΝΙΑ» και «ΑΦΑΙΡΕΣΗ» που ακολουθούν, στους εν δυνάμει κινδύνους (σε «φυσικό» επίπεδο) των δύο επόμενων φάσεων, στους οποίους θα πρέπει να προστεθούν τα αναφερόμενα στο onmed.gr  σύμφωνα με το οποίο, ειδικοί σε νέα έκθεσή τους που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «BMJ CASE REPORTS», επισημαίνουν τον σοβαρό κίνδυνο επιπλοκών μετά από ένα τατουάζ για όσους έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα

 

ΤΑ ΜΕΛΑΝΙΑ    (Επιστήμονες επισημαίνουν τους κινδύνους)

Όταν ένας υποψήφιος για στιγμάτωση αποφασίζει να περάσει την πόρτα ενός «studio», ίσως να ελέγξει την αποστειρωμένη βελόνα, το αν φοράει γάντια ο καλλιτέχνης (με ή χωρίς εισαγωγικά) ή και την μεμβράνη γύρω από τον σωλήνα ώστε να μη μολυνθεί το δέρμα που σύντομα θα αποτελεί μία ανοιχτή πληγή.  Με τα χρώματα όμως τι γίνεται; Απόλυτη άγνοια!  Στην περίπτωση που σκεφτεί να ρωτήσει, πράγμα σπάνιο, αρκεί η διαβεβαίωση του ιδιοκτήτη του «studio» ότι είναι «άριστης ποιότητας»

ΟΜΩΣ …

Έκθεση του Σουηδικού Χημείου του Κράτους που συντάχθηκε το 2010 μετά από εξέταση χρωμάτων τατουάζ, αποκάλυψε ότι από τα 31 μελάνια που αναλύθηκαν, μόνο τα 5 ήταν εντελώς καθαρά, ενώ αντίστοιχη ελβετική έρευνα σε 152 δείγματα, κατέληξε ότι για τα 62 θα έπρεπε να είχε απαγορευθεί  η κυκλοφορία τους …

Σύμφωνα με άρθρο της «Deutsche Welle» που δημοσιεύτηκε την 24.11.2014 …  

«Ο Wolfgang Bäumler, καθηγητής Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Regensburg, αναφέρει ότι μεγάλες χημικές βιομηχανίες παρασκευάζουν χρώματα τα οποία προορίζονται για βιομηχανική χρήση. Συχνά μικρότερες εταιρείες προμηθεύονται χρωστικές ύλες από τη χημική βιομηχανία για να παρασκευάσουν εν συνεχεία ειδικά μελάνια για τατουάζ. Συχνά δεν προηγούνται έλεγχοι καταλληλότητας των μελανιών αυτών για το ανθρώπινο δέρμα. Σύμφωνα με τον Dr. Peter Laux από το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αποφυγής Κινδύνων (BfR) οι μεγάλες χημικές βιομηχανίες αποκαλύπτουν οι ίδιες ότι τα χρώματα που παράγουν δεν ενδείκνυνται για τη χρήση αυτή …… Πρόσφατες αμερικανικές έρευνες αποδεικνύουν ότι μόλις τα δύο τρίτα του μελανιού μένουν στο δέρμα, ενώ το υπόλοιπο ένα τρίτο διοχετεύεται στον οργανισμό και ειδικότερα στο αίμα, στους λεμφαδένες και σε άλλα ζωτικά όργανα, «σταθμεύοντας» εκεί. «Δεν γνωρίζουμε πού ακριβώς ή πώς» αναφέρει ο Μπόιμλερ. Δερματολόγοι και ειδικοί κρούουν τον κώδωνα για τις χρωστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα τατουάζ ......»

Σύμφωνα δε με νέα μελέτη επιστημόνων του ευρωπαϊκού ερευνητικού κέντρου ESRF (European Synchrotron Radiation Facility) που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Scientific Reports», τα στοιχεία των μελανιών ταξιδεύουν μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό σε μορφή νανοσωματιδίων και φθάνουν ως τους λεμφαδένες [1]  με απροσδιόριστες αυτή τη στιγμή συνέπειες για την υγεία …

Επιπρόσθετα, αξίζει να σημειωθεί ότι ο FDA (Food and Drug Administration) των ΗΠΑ, προειδοποιεί ότι αν κάποιοι ασθενείς κάνουν μαγνητική τομογραφία, μπορεί το τατουάζ που φέρουν να διογκωθεί, ή να καεί το δέρμα τους, πράγμα που φαίνεται να συνδέεται με τα μέταλλα που υπάρχουν σε ορισμένα μελάνια.

Πέρα … και παρά τα παραπάνω, υπάρχει Υπουργική απόφαση της Ε.Ε του 2008, στην οποία περιλαμβάνεται πίνακας με τα βαρέα μέταλλα που έχουν εντοπισθεί στις συνθέσεις των χρωμάτων (αρσενικό, υδράργυρο, μόλυβδο, νικέλιο, βάριο, κοβάλτιο, χαλκό κλπ κλπ) και τις ανώτατες επιτρεπόμενες τιμές γι΄ αυτά. Βέβαια το αν η απόφαση εφαρμόζεται ή όχι, είναι ένα άλλο θέμα …  όταν μάλιστα ο FDA δηλώνει ότι δεν μπορεί να ελέγξει τη βιομηχανία των τατουάζ, αλλά και στην  πραγματικότητα, κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι ακριβώς περιέχουν τα πολυάριθμα υπάρχοντα (εμπορικά ή και αυτοσχέδια) μελάνια.

Τέλος, επιβάλλεται να δοθεί βαρύτητα σε ένα ακόμα δυνητικό πρόβλημα υγείας που σχετίζεται με τα μελάνια και το οποίο κατά βάση αφορά τις γυναίκες, αφού κάποιοι αναισθησιολόγοι έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την επισκληρίδιο αναισθησία που μπορεί να χρειαστεί να κάνει κάποια γυναίκα (ιδιαίτερα στον τοκετό), κι αυτό έχει να κάνει κυρίως με όσες έχουν κάνει τατουάζ πάνω στην σπονδυλική τους στήλη στο ύψος της μέσης, οπότε σύμφωνα με αυτούς, υπάρχει πιθανότητα η βελόνα να μεταφέρει χρωστική ουσία στο εσωτερικό της σπονδυλικής στήλης και στον μυελό των οστών.

Μένοντας δε στο θέμα των εγκύων, σύμφωνα με το medic8 (αλλά και την κοινή λογική) ο γενικός κανόνας θέλει την γυναίκα να προνοεί και να αποφεύγει να κάνει τατουάζ κυρίως στην κοιλιακή χώρα, το οποίο θα πρέπει να αναβάλλει για μετά την γέννα και αφού έχει αποφασίσει ότι δεν θα κάνει άλλο παιδί.

 

Η ΑΦΑΙΡΕΣΗ  (Διαδικασία – Διάρκεια - Συνέπειες)

Πολλοί θεωρούν ότι θα πραγματοποιήσουν την επιθυμία τους, θα «κάνουν την τρέλα» τους, και όταν σε κάποια στιγμή στον χρόνο αλλάξουν άποψη για τον οποιονδήποτε λόγο, απλά θα τα «σβήσουν»  … «απλά» … μόνο που δεν είναι καθόλου «απλό».

Μπορεί οι παλιότερες πρακτικές για την αφαίρεση τατουάζ με χειρουργική εκτομή ή με βαθύ τρίψιμο του δέρματος (με αποτέλεσμα να απαιτείται στην συνέχεια μεταμόσχευση δέρματος), να έχουν αντικατασταθεί από την χρήση laser που είναι σήμερα αρκετά διαδεδομένη, ωστόσο η διαδικασία και πάλι δεν είναι καθόλου απλή. Έχει μεγάλη διάρκεια, πόνο και κόστος … αρκετά περισσότερα απ΄όσο χρειάζονται για να αποκτηθεί ένα τατουάζ και λαμβάνοντας υπόψη ότι σε κάποιες περιπτώσεις, είναι αδύνατο να αφαιρεθεί ολοκληρωτικά.  Όποιος αγνοήσει τα όσα γενικά υπόσχονται οι σχετικές διαφημίσεις από τις οποίες βρίθει σήμερα το διαδίκτυο και απευθυνθεί επίσημα σε ειδικό, θα αντιληφθεί ότι δεν είναι καθόλου απλό και το ότι … «όποτε θέλει το σβήνει», σε πρακτικό επίπεδο είναι αρκετά ουτοπικό.

Όταν έρθει η ώρα που (στατιστικά) οι περισσότεροι διαπιστώνουν ότι δεν θέλουν πια το τατουάζ επάνω τους και ζητήσουν ιατρική βοήθεια, συνειδητοποιούν πολλά … μεταξύ των οποίων και ότι δεν είχαν την στοιχειώδη λογική όταν το έκαναν, να φροντίσουν να πληροφορηθούν τον τύπο και τις προδιαγραφές των μελανιών, ώστε να διευκολύνουν τους γιατρούς κατά την αφαίρεση.

Τι συμβαίνει όμως στην αφαίρεση με laser;

Το laser «χτυπάει» τα βαρέα μέταλλα στα σωματίδια του μελανιού. Έτσι, τα πολύ μικρότερου μεγέθους λευκά αιμοσφαίρια που αρχικά δεν μπορούσαν να περάσουν, τώρα με τη βοήθεια του laser καταπολεμούν τα σωματίδια του μελανιού, τα οποία και μεταφέρουν στο ήπαρ, ώστε να απομακρυνθούν.

Στην παρακάτω εικόνα είναι δυνατή η σύγκριση του μεγέθους των λευκών αιμοσφαιρίων και των σωματιδίων του μελανιού.

Όμως, η αφαίρεση έχει και κάποιες παρενέργειες. Οι χρωστικές ουσίες ορισμένων χρωμάτων, όπως πχ το «κίτρινο #7», έχει διαπιστωθεί ότι διασπώνται σε τοξικές και δηλητηριώδεις χημικές ουσίες στο σώμα, οι οποίες σύμφωνα με το «Natural News», μπορεί να καταλήξουν στα νεφρά και στο ήπαρ με αυτονόητες συνέπειες …

Για το ίδιο θέμα, ο Νίκος Κατσαρός Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ και πρώην Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, εξηγεί ΕΔΩ μεταξύ άλλων  … «Στην πραγματικότητα η διαδικασία αφαίρεσης με λέιζερ, η οποία καταστρέφει τη χρωστική ουσία με καυτή θερμότητα, ενεργοποιεί χημικές αντιδράσεις που δημιουργούν καρκινογόνα με την μετάλλαξη των προϊόντων της διάσπασης του μελανιού, τα οποία στη συνέχεια απορροφώνται από το σώμα. Πρόσφατα, Γερμανοί επιστήμονες ανέφεραν ότι οι συγκεντρώσεις των τοξικών ουσιών από κόκκινες και κίτρινες χρωστικές αυξάνεται έως 70 φορές μετά την ακτινοβολία λέιζερ. Και όσο μεγαλύτερο το τατουάζ, τόσο μεγαλύτερη είναι η εκπομπή τοξικών. Αυτό που μένει τελικά στο εσωτερικό του δέρματος, μετά την αφαίρεση αποτελεί ένα τοξικό υπόλειμμα. Τα μελάνια των τατουάζ προκαλούν πολύ συχνά σοβαρές ασθένειες, όπως νευροεκφυλιστικές ασθένειες μέχρι και καρκίνο.» και ολοκληρώνει λέγοντας … «καρκίνοι του δέρματος, συμπεριλαμβανομένων των μελανωμάτων, έχουν αναφερθεί πολύ συχνά μέσα στις περιοχές των τατουάζ. Το FDA (o Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων Και Φαρμάκων )προειδοποιεί επίσης, για τον κίνδυνο που υπάρχει στα εργαστήρια των τατουάζ για μετάδοση ιών όπως HIV, αλλά και ηπατοκυττατικό καρκίνο-που προκαλείται από την ηπατίτιδα C. Εξαιτίας αυτού του κινδύνου, οι τράπεζες αίματος απαγορεύουν συνήθως σε ανθρώπους έκαναν τατουάζ τους τελευταίους 12 μήνες, να γίνονται δότες αίματος [3] … ».

Χωρίς να θέλουμε να επεκταθούμε σε ανάλογες δηλώσεις ή μελέτες, η αίσθηση που μας δημιουργείται μέσα από συγκλίνουσες απόψεις ειδικών, είναι ότι το αφαιρούμενο τατουάζ, απλά αφήνει πίσω του μία τοξική χωματερή …

 

Πόσο διαρκεί η διαδικασία της αφαίρεσης

Σύμφωνα με την εταιρεία «Derma Hair Clinic» που ειδικεύεται στην αφαίρεση τατουάζ, «απαιτούνται από 3-8 εφαρμογές ανά 20-30 ημέρες περίπου. Σε περίπτωση που μετά την συνεδρία παρατηρηθεί  ερεθισμός περισσότερο των 3-4 ημερών τότε συνιστάται η επόμενη συνεδρία να γίνει μετά από 30-40 ημέρες .…… Ωστόσο κάποια τατουάζ απαιτούν περισσότερες συνεδρίες είτε γιατί είναι πρόσφατα και αφαιρούνται πιο δύσκολα σε σχέση με τα παλιότερα, είτε γιατί βρίσκονται στα άκρα (χέρια-πόδια) και λόγω θέσης εμφανίζουν αντίσταση, είτε γιατί είναι γράμματα πολύ έντονα …..»

 

ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΤΟΥ ΤΑΤΟΥΑΖ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ «ΦΥΣΙΚΟ» ΕΠΙΠΕΔΟ

Αν και θεωρούμε τους κινδύνους «πέρα απ΄το φυσικό επίπεδο» σαν το σημαντικότερο σημείο του άρθρου, για την «οικονομία» του, απλά  συνοψίζουμε κάποιες συγκλίνουσες σοβαρές απόψεις ερευνητών του φυσικού – μεταφυσικού …

Η αύρα η οποία περιβάλλει κάθε άνθρωπο, είναι ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο, που ουσιαστικά αποτελεί την μοναδική φυσική του προστασία, απέναντι στις «αδηφάγες» οντότητες του αόρατου. Σύμφωνα με διάφορους ερευνητές, οι χιλιάδες βελονιές που τρυπούν το δέρμα κατά την διαδικασία σχεδιασμού του τατουάζ, έστω και αν αυτές γίνονται σε φυσικό επίπεδο, τρυπούν την αύρα … Δεν θα επεκταθούμε στο ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες ενός ανοίγματος στην αύρα και κατά συνέπεια η ελλιπής προστασία του ατόμου, γιατί η πρόθεσή μας δεν είναι να δημιουργήσουμε φόβο (ή και τρόμο), αλλά να δώσουμε το ερέθισμα σε κάθε σκεπτόμενο αναγνώστη να κάνει την προσωπική του έρευνα.

Ταυτόχρονα, το δέρμα που είναι η διαμορφωτική αρχή του βασικού πυρήνα του ίδιου του «εγώ» σε αυτόν τον κόσμο, έχοντας τόσο εξωτερικές, όσο και εσωτερικές ιδιότητες, γεφυρώνει τον έξω με τον έσω κόσμο, αποτελώντας έτσι τον δίαυλο γι΄ αυτή την επικοινωνία. Όταν γίνεται «στιγματισμός» στα κύτταρα, καίγονται οι πληροφορίες τις οποίες φέρουν, και κατά συνέπεια το στίγμα δεν περιορίζεται στην επιφάνεια του δέρματος, αλλά ταυτόχρονα στιγματίζει και το αιθερικό σώμα

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με θεώρηση ερευνητών, με την δερματοστιξία όχι μόνο δηλητηριάζονται το φυσικό και το αιθερικό σώμα του ανθρώπου, αλλά αυτή καθ΄ εαυτή διαδικασία της πολλαπλής διάτρησης για την πραγματοποίηση του τατουάζ, δυνατόν να μπλοκάρει ενεργειακές ροές,  με άμεση επίπτωση στην πνευματικότητα του ατόμου 

Συμπερασματικά, αλλά και αυτονόητα μετά τα παραπάνω, ακόμα και στην περίπτωση κατά την οποία το τατουάζ αφαιρεθεί, δεν είναι δυνατή η επιστροφή του σώματος στην φυσική και μεταφυσική κατάσταση στην οποία βρισκόταν, προ του στιγματισμού του.

 

ΣΧΟΛΙΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

Εξαιρώντας κάποια από τα τατουάζ «ειδικού σκοπού»,  και φυσικά εκείνα που πραγματοποιήθηκαν με την βία σε ανθρώπους (αιχμαλώτους, κρατουμένους κλπ) θα μπορούσαμε ίσως να κατανοήσουμε (σε κάποιο βαθμό) την επιθυμία ατόμων να «στιγματιστούν» ανεξίτηλα υπακούοντας σε μία ιδιαίτερα έντονη εσωτερική παρόρμηση

Αν όμως το τατουάζ γίνεται σαν «επιταγή» της μόδας (ή πιο sic … από «άποψη») με το «χτύπημα» ενός σχεδίου που απλά μας αρέσει, ή πιστεύουμε ότι θα μας «αναβαθμίσει», αφού σύμφωνα με «έρευνες» υποτίθεται ότι τα τατουάζ δελεάζουν το αντίθετο φύλλο, τότε το θέμα είναι τελείως διαφορετικό …

Το να ακολουθήσει κάποιος/α την μόδα για να φανεί προοδευτικός ή να «έλξει», κάνοντας ένα αστείο κούρεμα ή αγοράζοντας ένα ακαλαίσθητο ή και γελοίο ρούχο, αυτονόητα είναι κάτι που μπορεί να διορθωθεί. Όταν όμως η μόδα του «επιβάλλει» μία ωραιοποιημένη (μικρή ή μεγάλη) μη αναστρέψιμη «βλάβη» του, τότε το «θύμα» («fashion victim») έχει την υποχρέωση απέναντι στον εαυτό του να αντισταθεί στην ύπουλη πρόκλησή της. Ας μη γελιόμαστε ... το «δεν ήξερα» δεν αποτελεί επιχείρημα. Στην εποχή της πληροφορίας, η άγνοια είναι επιλογή ... και αν στην δικονομία μας δεν δικαιολογείται η «άγνοια νόμου», τότε κατά πολύ περισσότερο δεν δικαιολογείται η άγνοια των φυσικών νόμων …

Το τατουάζ είναι μία φαινομενικά «αθώα» καλλωπιστική ενέργεια, την οποία όμως υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες το άτομο να πληρώσει ακριβά … αργά ή γρήγορα … και αυτό πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό

Ο άνθρωπος, σε φυσικό και μεταφυσικό επίπεδο, δεν θα ξαναγίνει ποτέ πια όπως ήταν πριν χαραχτεί ανεξίτηλα. Το τατουάζ ουσιαστικά πρέπει να αποτελεί μία απόφαση ζωής ενός ατόμου, η ορθότητα της οποίας εξαρτάται απόλυτα από τους λόγους που το επιθυμεί, αλλά και κυρίως από την γνώση των μη αναστρέψιμων συνεπειών ...

 

ΑΝΕΠΙΦΥΛΑΚΤΗ ΠΡΟΤΡΟΠΗ

… ΜΗΝ ΚΑΝΕΙΣ ΤΑΤΟΥΑΖ … κι΄αν έχεις ήδη, ΜΗΝ ΚΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ. Περιόρισε τουλάχιστον την ζημιά στην έκταση που έχει ήδη γίνει. Ωστόσο, εαν αυτό το άρθρο δεν στάθηκε ικανό να σε προβληματίσει ώστε να το ξανασκεφθείς, και επιμένεις να «αυτό-στιγματίσεις» για την υπόλοιπη ζωή σου το φυσικό και αιθερικό σου σώμα, εναρμονιζόμενος/η σε μία μόδα που επιβλήθηκε χωρίς να το καταλάβεις με ιδιαίτερη σκοπιμότητα, φρόντισε τουλάχιστον σε «φυσικό» επίπεδο και …

-  απευθύνσου σε ένα «αναγνωρισμένο» studio tattoo

-  ενημερώσου επίσημα για την ποιότητα των χρωμάτων που θα χρησιμοποιηθούν και βεβαιώσου ότι δεν είσαι αλλεργικός/ή σε κάποιο απ΄ τα συστατικά του

-  έλεγξε (τουλάχιστον στον βαθμό που μπορείς) τους απαραίτητους κανόνες υγιεινής (περιβάλλον, γάντια, βελόνες, ζελατίνες κλπ)

-  διάλεξε το μικρότερο δυνατόν σχέδιο, με γνώμονα το ... μικρό σχέδιο, μικρή βλάβη. Μεγάλο σχέδιο, μεγάλη βλάβη

Από αισθητικής δε και μόνο πλευράς,

- διάλεξε το σημείο του σώματός σου που θα έχει την μικρότερη δυνατή αλλοίωση, λαμβάνοντας υπόψη την πιθανή αυξομείωση του όγκου, το «κρέμασμα» των μυών και την χαλάρωση του δέρματος με το πέρασμα του χρόνου, ώστε ο δράκος πχ που σήμερα φέρει περήφανα κάποιος, να μη μοιάζει μετά από χρόνια σε κάτι που θα θυμίζει μάλλον φτερωτό πράσινο λουκάνικο και …

- αγνόησε τα σχέδια που ίσως σήμερα θεωρείς ότι σε δείχνουν πιο «macho» ή πιο «θηλυκή», και βρες ένα σχέδιο το οποίο απλά δεν θα φαίνεται αστείο επάνω σου μερικές δεκαετίες αργότερα …

Σκέψου το καλά και … καλή τύχη

 

Ι.Π

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ VIDEOS

Ενδεικτική δημιουργία τατουάζ σε αργή κίνηση

 

 

 

 

ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ

[1]   Η πρόσφατη έρευνα απλά επιβεβαίωσε το γεγονός, αφού ο χρωματισμός των λεμφαδένων με το χρώμα του εκάστοτε τατουάζ είχε παρατηρηθεί προ πολλού. Ουσιαστικά πρόκειται για μία φυσική ενέργεια του οργανισμού, προκειμένου να καθαρίσει την περιοχή από τα στοιχεία που εισήλθαν σ΄ αυτόν με το τατουάζ. Το άγνωστο σημείο για τους επιστήμονες είναι ότι τα στοιχεία αυτά παίρνοντας μορφή νανοσωματιδίων, πιθανότατα να μην έχουν την συνήθη συμπεριφορά σωματιδίων και κατά συνέπεια είναι άγνωστη η επίδρασή τους στους ανθρώπινους ιστούς

[2]    Σαν «ουδός του πόνου» ορίζεται η ελάχιστη ένταση ενός ερεθίσματος που μπορεί να αισθανθεί το άτομο σαν πόνο (ενώ σαν επίπεδο αντοχής, ορίζεται το ανώτερο επίπεδο πόνου που μπορεί να ανεχθεί ένα άτομο).

[3]   Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), δεν μπορεί να προσφέρει αίμα κάποιος που έχει κάνει τατουάζ τους τελευταίους 6 μήνες.

 

 

ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ – ΕΙΚΟΝΩΝ ΑΡΘΡΟΥ

terrapapers.com

medicalland.gr

medicaldaily.com   

zarpanews.gr   

peri-planomenos.blogspot.com

laser-removal.gr    

bbc.com

gizmodo.com  

news247.gr  

tattoodo.com  

wikipedia.org   

positivefox.com/        

tilestwra.com          

onmed.gr

zidashop.gr 

youtube.com/1             

youtube.com/2    

positivefox.com/2/      

tattoos.lovetoknow.com  

thetruthaboutcancer.com     

m.yandex.ru/   

m.yandex.ru/2    

tattoozza.com

peri-planomenos.blogspot

m.yandex.ru/3/    

m.yandex.ru/4/   

m.yandex.ru/5/     

thisistattoo.com      

wikipedia.org/2    

wikipedia.org/3   

mag.sigmalive.com

giphy.com    

gifer.com       

designoftattoos.com 

bizarbin.com   

pinterest.com/1/ 

improb.com  

picnicnetwork.org

ohhmymy.com   

tattoodo.com/   

americanpregnancy.org   

cuded.com/   

tattoo-ideas.com/    

pinterest.com/2/   

pinterest.com/3/  

pinterest.com/4  

pinterest.com/5/