Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΜΙΑΣ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ ΚΑΙ Η ΚΑΠΗΛΕΙΑ ΕΝΟΣ ΣΥΜΒΟΛΟΥ (GUY FAWKES - V FOR VENDETTA - ANONYMOUS)

Ο Guy Fawkes (Γκάι Φοκς),  γνωστός επίσης και ως Guido Fawkes, γεννήθηκε το 1570 στο York της Αγγλίας. Ήταν στρατιώτης και μέλος μιάς ομάδας Καθολικών οι οποίοι οργάνωσαν μία συνωμοσία, γνωστή ως «συνωμοσία της πυρίτιδας», σαν αντίδραση στην τυραννική βασιλεία του Προτεστάντη βασιλιά Ιακώβου Α΄ της Αγγλίας απέναντι στους Καθολικούς.

Οι συνωμοσία είχε σαν σκοπό την δολοφονία του βασιλιά, της οικογενείας του, αλλά και τα μέλη της Βουλής, με την ανατίναξη του παλατιού του Westminster που στέγαζε το Βρετανικό Κοινοβούλιο στις 5 Νοεμβρίου του 1605, ημέρα κατά την οποία ο βασιλιάς θα απευθυνόταν σε γενική συνέλευση της Βουλής των Λόρδων και της Βουλής των Κοινοτήτων [1]

 

Crispen van de Passe (1606) - Οι 8 από τους συνωμότες

 

Οι συνωμότες συγκέντρωσαν σε ένα κελάρι κάτω από το κτίριο της Βουλής των Λόρδων 36 βαρέλια πυρίτιδας, τα οποία και θα ανατίναζαν την συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα. Ωστόσο κάποιοι λόγω ηθικών ενδοιασμών αφού στο Κοινοβούλιο θα βρίσκονταν και κάποιοι Καθολικοί, έστειλαν προειδοποιητική επιστολή στο Λόρδο Monteagle, έναν Καθολικό μεταρρυθμιστή, συμβουλεύοντάς τον για την ασφάλειά του, να βρει μία δικαιολογία προκειμένου να μην παραστεί στη συνέλευση. O συγγραφέας της επιστολής δεν ταυτοποιήθηκε ποτέ, αν και υπάρχουν υποψίες για ένα μέλος της ομάδας, τον Francis Tresham, που υπήρξε ο μόνος που δεν εκτελέστηκε και του οποίου ο Λόρδος ήταν γαμπρός

 

 

Ο Monteagle έδειξε αμέσως την επιστολή σε υπουργό της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να αρχίσουν έρευνες στο κτίριο και τις υπόγειες σήραγγές του. Έτσι, το πρωί της 5ης Νοεμβρίου λίγες ώρες πριν την πραγματοποίηση της επιχείρησης, ο Guy Fawkes συνελήφθη μόνος στο κελάρι με τα βαρέλια και ο οποίος μετά από σκληρά βασανιστήρια απεκάλυψε τα ονόματα των συνεργατών του.  Οι συνωμότες συνελήφθησαν, καταδικάστηκαν και εκτελέστηκαν, είτε με απαγχονισμό είτε με διαμελισμό, στις 31 Ιανουαρίου του 1606. 

 

 

Η απόπειρα του Γκάι Φωκς ενέπνευσε πολλά στιχάκια εκείνης της εποχής, όπως το …  

Remember, remember, the fifth of November,

The Gunpowder treason and plot!

I know of no reason, why gunpowder treason,

Should ever be forgot.

Σε ανάμνηση της αποτυχημένης απόπειρας του Guy Fawkes να ανατινάξει το Κοινοβούλιο, στην Αγγλία αλλά και σε άλλες χώρες η 5η  Νοεμβρίου γιορτάζεται σαν «Η Νύχτα του Guy Fawkes» («Guy Fawkes Night» ή «Bonfire Night»), κατά την οποία εκτοξεύονται πυροτεχνήματα, ενώ έχει γίνει έθιμο να καίγεται στην φωτιά ένα ομοίωμα του Guy Fawkes, γνωστού ως «guy». [2]

 

 

V FOR VENDETTA

To 2006, προβλήθηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες η ταινία «V for Vendetta» που αποτελούσε κινηματογραφική μεταφορά του ομότιτλου βιβλίου comic του Alan Moore σε διασκευή των δημιουργών του «Matrix», αδελφών Watchovski

H ταινία είναι ένα περιπετειώδες θρίλερ, βαθιά επηρεασμένο από το έργο «1984» του George Orwell και αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα πολιτικού κινηματογράφου.

 

Διαδραματίζεται στην Αγγλία του κοντινού μέλλοντος,  η οποία εξουσιάζεται από ένα απολυταρχικό καθεστώς που χρησιμοποιώντας τα ΜΜΕ, την προπαγάνδα και την ένοπλη βίαιη αστυνόμευση, στερεί βασικά δικαιώματα του βρετανικού λαού, στο όνομα της προστασίας του από την τρομοκρατία και το χάος.

Ο πρωταγωνιστής, επονομαζόμενος «V», είναι ένας αποφασισμένος επαναστάτης - μαχητής της ελευθερίας, που σκοπεύει να ξεσηκώσει τους Λονδρέζους, να ανατρέψει την κατάσταση  και να πραγματοποιήσει την 5η Νοεμβρίου αυτό που δεν κατάφεραν οι συνωμότες το 1605 … να ανατινάξει το κοινοβούλιο. Ο «V» κατά την εξέλιξη της ταινίας εκτελεί επιλεκτικά «σημαίνουσες» προσωπικότητες του «συστήματος», ενώ καθ΄ όλη την διάρκειά της, δεν αποκαλύπτει το πρόσωπό του φορώντας μία μάσκα - προσωπείο του Guy Fawkes.

 

 

Κατά την διάρκεια του έργου, γνωρίζει μία ασήμαντη κοπέλα, την οποία μυεί σταδιακά στις ιδέες της αντίστασης, βρίσκοντας έναν πολύτιμο σύμμαχο και βοηθό.

Στον επίλογο της ταινίας που έμεινε χαραγμένος στην μνήμη όσων την είδαν, ο «V» θυσιάζεται εκτελώντας τον παράφρονα δικτάτορα, σε μία επική μάχη τον επίδοξο αντικαταστάτη του και την φρουρά του, ενώ οι Λονδρέζοι φορώντας όλοι την ίδια μάσκα του Guy Fawkes βγαίνουν στους δρόμους και κινούνται προς την Βουλή για το εκρηκτικό φινάλε που είχε υποσχεθεί ο «V», το οποίο και πραγματοποιείται με την εντυπωσιακή ανατίναξη του Βρετανικού Κοινοβουλίου και του Big Ben, με μουσική υπόκρουση Tchaikovsky …

Η μάσκα - προσωπείο του Guy Fawkes, γίνεται σύμβολο του αγώνα για ελευθερία και δικαιοσύνη … αλλά κάπου εδώ αναλαμβάνουν οι «anonymous»

 

 

ΟΙ «ANONYMOUS» ΚΑΙ Ο GUY FAWKES

Θεωρητικά …

… οι «Ανώνυμοι» («Anonymous»), είναι μια ομάδα χάκερς που ιδρύθηκε το 2003, δίνοντας αρχικά στην δημοσιότητα εικονομηνύματα («Internet memes»). Ο πυρήνας τους φαίνεται πως σχηματίστηκε από μέλη του φόρουμ της ιστοσελίδας «4chan.org», ενώ τα μέλη της ομάδας από την ημέρα της ίδρυσης της, δεν χρησιμοποιούν τα αληθινά τους ονόματα, αλλά ψευδώνυμα, παραμένοντας ανώνυμοι.

 

Τράβηξαν τα φώτα της δημοσιότητας επάνω τους, όταν έκαναν «επιθέσεις» στην επίσημη ιστοσελίδα του Hal Turner (Αμερικάνου εθνικιστή και αρνητή του «Ολοκαυτώματος») και εκείνος απάντησε με αγωγή κατά των ιστοσελίδων τους,  «4chan», «7chan» και «420chan». Ακούστηκαν για πρώτη φορά στον ραδιοφωνικό σταθμό KTTV Fox 11, όπου μεταξύ άλλων είχαν αποκαλεστεί «τρομοκράτες»

Στόχος των «Anonymous» είναι η διαδικτυακή ακτιβιστική δράση, έχοντας καθορίσει σαν προτεραιότητα την ελεύθερη διακίνηση πληροφοριών μέσω ίντερνετ, αφού όπως επισημαίνουν η ενημέρωση που παρέχουν οι κυβερνήσεις, οι μεγάλες επιχειρήσεις και τα ΜΜΕ είναι στην πλειονότητα των περιπτώσεων κατευθυνόμενη και εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα. Παράλληλα δε, διοργανώνουν διαδηλώσεις υπέρ της ελεύθερης πληροφόρησης  και κατά των φραγμών που την εμποδίζουν και στέλνουν μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις … «Είμαστε οι Anonymous. Είμαστε πολυάριθμοι. Δεν συγχωρούμε. Δεν ξεχνάμε. Να μας περιμένετε».

 

Σύμφωνα με τους ίδιους, στο «κίνημα» μπορεί να ανήκει οποιοσδήποτε από τους πολίτες, δηλώνουν ότι «Η σύνθεση της ομάδας δεν παραμένει ποτέ ίδια για πολύ καιρό, αλλά διαρκώς αλλάζει, εμπλουτίζεται και μετουσιώνεται», ενώ θεωρείται δεδομένη η στενή σχέση τους με το κίνημα «Occupy Wall Street».  

Η δράση τους περιλαμβάνει επιθέσεις (για διαφορετικούς κατά περίπτωση λόγους) σε κυβερνητικές ιστοσελίδες διαφόρων χωρών (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος) [3], σε διάφορες παράνομες ιστοσελίδες παιδικής πορνογραφίας (επιχείρηση «Operation Darknet»), ενώ ταυτόχρονα αντιδρώντας στην διαγραφή μουσικών videos με μουσική στο Youtube από δισκογραφικές εταιρείες, πλημμύρισαν το κοινωνικό δίκτυο με πορνογραφικά video «μεταμφιεσμένα» σε οικογενειακά (επιχείρηση «Operation Porn Day»). 

Οι Anonymous, μετά την προβολή της ταινίας «V for Vendetta» υιοθέτησαν, ή μάλλον … καπηλεύτηκαν την μάσκα – προσωπείο του Guy Fawkes με την οποία οι «χακτιβιστές» καλύπτουν τα πρόσωπά τους στις δημόσιες εμφανίσεις τους. Αν και σήμερα εκτιμάται ότι αριθμούν περισσότερο από 1.000.000 μέλη, δεν είναι λίγοι αυτοί που εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις και υπόνοιες ότι το κίνημα δημιουργήθηκε και διευθύνεται από Μυστικές Υπηρεσίες.

 

 

Τέλος, μπορείτε να δείτε ΕΔΩ  ένα video που αποτελεί μέρος ενός ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε με θέμα τους «Anonymous» και τίτλο «We Are Legion» («Είμαστε Λεγεώνα»), όπου επισημαίνονται οι βασικοί στόχοι του «κινήματος». 

 

ΣΧΟΛΙΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

Οι απόψεις σχετικά με τον Guy Fawkes διχάζονται, με άλλους να τον θεωρούν σαν έναν εμβληματικό μαχητή της ελευθερίας που έδωσε την ζωή του γι΄ αυτήν, και με εκείνους που τον θεωρούν απλά σαν έναν επικίνδυνο τρομοκράτη που ευτυχώς απέτυχε να υλοποιήσει το μακελειό που σχεδίαζε … Ωστόσο εστιάζοντας στο πνεύμα του άρθρου, δεν έχει τόσο σημασία τι ήταν τελικά ο Fawkes, όσο το ότι μέσω της ταινίας, το προσωπείο του «καθιερώθηκε» σαν σύμβολο του αγώνα για ελευθερία και δικαιοσύνη … ένα σύμβολο που αυτονόητα δεν ήταν αρεστό.  

Έτσι, συμπτωματικά ή όχι, η μάσκα έγινε αντικείμενο καπηλείας από τους αμφίβολης (αν όχι ιδιαίτερα ύποπτης) προέλευσης και αποστολής «Anonymous» [4], και κατέληξε για τον μέσο πολίτη παγκόσμια, να συμβολίζει την ομάδα των χάκερς.  Το σύμβολο που μετά την προβολή της κινηματογραφικής ταινίας άρχισε να γίνεται «παντιέρα» κάθε ανθρώπου που αποζητά την ελευθερία του στον «πλανήτη – φυλακή»  από τους Επικυρίαρχους, καπηλεύτηκε, μεταλλάχτηκε και τελικά εκφυλίστηκε …

 

Ι.Π

 

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ («ΕΙΚΟΝΟΜΗΝΥΜΑΤΑ» ΜΕ ΣΗΜΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ «V FOR VENDETTA»)

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ

[1]   Η Βουλή των Λόρδων και η Βουλή των Κοινοτήτων, αποτελούν το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου

[2]   Από το όνομα του Guy Fawkes προέκυψε η λέξη «guy» (γκάι) στην αγγλική γλώσσα, ιδιαίτερα στα αγγλικά της Αμερικής και η οποία χρησιμοποιείται σήμερα τόσο στον ενικό όσο και τον πληθυντικό, για άτομα και των δυο φύλων.

[3]   Για την οικονομία του άρθρου, δεν γίνεται καμία αναφορά στους Έλληνες ανώνυμους, τους «Anonymous Greece», η δράση (με ή χωρίς εισαγωγικά) των οποίων θα αποτελέσει το θέμα ειδικού άρθρου

[4]   Εάν κάποιος μελετήσει προσεκτικά το κίνημα των «Anonymous» μέσα από τα «χτυπήματα» και τις «επιτυχίες» ή «αποτυχίες» τους, καθώς και από τον τρόμο που σπέρνουν περί επικείμενου παγκοσμίου πολέμου, μάλλον θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι «πυρήνες» τους, αυτοί δηλαδή που ουσιαστικά ίδρυσαν και ελέγχουν το «κίνημα» και την δράση του, είναι αμφίβολης (αν όχι ιδιαίτερα ύποπτης) προέλευσης και αποστολής, έστω και αν ένας αριθμός μελών νεαρής κυρίως ηλικίας (όπως συμβαίνει σε κάθε «στημένη» οργάνωση) αγνοεί το παρασκήνιο, θεωρώντας ουτοπικά ότι αγωνίζεται για διαδικτυακή ελευθερία  

 

 

ΠΗΓΕΣ

wikipedia.org/1

wikipedia.org/2

wikipedia.org/3

justhistoryposts.wordpress.com

wikipedia.org/4    

wikipedia.org/5  

tvxs.gr/news   

eirinika.gr    

 

ΠΗΓΕΣ ΕΙΚΟΝΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ (αυτούσιες η τροποποιημένες)

Εικ. 1   wikipedia.org/1

Εικ. 2   history.com

Εικ. 3   wikipedia.org/2 και wikipedia.org/3

Εικ. 4   althistory.wikia.com  και bbc.co.uk

Εικ. 5   telegraph.co.uk/ , zestcarrental.com   και   bbc.co.uk 

Εικ. 6   123greetings.com , sticker.satu.site/  και  timeanddate.com

Εικ. 7,8, 9  «V for Vendetta»

Εικ. 11  sutdog.wordpress.com/  και   flickr.com

Εικ. 12  picsart.com και  purepng.com

Search