ΣΥΝΔΡΟΜΟ "ΕΚΡΗΞΗΣ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ"

Έχετε ποτέ ξυπνήσει από κάποιον έντονο θόρυβο σαν δυνατό χτύπημα πόρτας που κλείνει ή σαν θόρυβο από πτώση κάποιου αντικειμένου;

Ονομάζεται «Σύνδρομο έκρηξης της κεφαλής» ή «Σύνδρομο εκρηγνυόμενης κεφαλής», με διεθνή ονομασία EHS (Exploding Head Syndrome) και πρόκειται για μία περίεργη κατάσταση …

κατά την οποία ένα άτομο ξυπνά από τον ύπνο του από ένα δυνατό θόρυβο … για να θεωρήσει λίγο αργότερα ότι ήταν δημιούργημα της φαντασίας του.

Το είδος του θορύβου μπορεί να ποικίλει από "εκρήξεις" και "πυροτεχνήματα" μέχρι δυνατούς "κτύπους πόρτας", ήχους από "πυροβολισμούς", "κεραυνούς" ή ακόμα και "ουρλιαχτά" ή "βρυχηθμούς".

Οι ήχοι αυτοί είναι ξαφνικοί και διαρκούν από κλάσματα του δευτερολέπτου μέχρι ελάχιστα δευτερόλεπτα και ακούγονται είτε την ώρα της "βύθισης" σε ύπνο, είτε κατά την διάρκεια αυτού, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να ξυπνούν τρομαγμένοι. Ορισμένοι μάλιστα, βιώνουν συγχρόνως και κάποιες "διαταραχές" στην όραση, αναφέροντας πως βλέπουν αστραπές ή φώτα που αναβοσβήνουν. Κάποιοι μπορεί να εμφανίσουν μόνο ένα "επεισόδιο" στη ζωή τους, ενώ υπάρχουν άλλοι που το βιώνουν μέχρι και επτά φορές σε μία νυχτα!

Αν και το σύνδρομο συμπεριλαμβάνεται στο Διεθνές Εγχειρίδιο Ταξινόμησης των Διαταραχών του Ύπνου, μελέτες στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα κατόρθωσαν να τεκμηριώσουν την παρουσία του ΜΟΝΟ όταν οι "πάσχοντες" βρίσκονταν σε κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης και υπνηλίας, αλλά ΞΥΠΝΙΟΙ.
 

Εκτιμάται ότι το 10% έως 25% των ανθρώπων έχουν βιώσει αυτή την περίεργη κατάσταση. Ενώ ο  ο Dr Brian Sharpless (επ. καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογίας και διευθυντής στην Ψυχολογική Κλινική του WSU) με βάση τα λιγοστά διαθέσιμα στοιχεία, εκτιμά ότι το σύνδρομο είναι πιο συχνό στις γυναίκες, αν και η ακριβής συχνότητά του παραμένει άγνωστη.

Οι απόψεις σχετικά με το σύνδρομο, διίστανται  …

Σύμφωνα με μία άποψη, το σύνδρομο αποτελεί μια ιατρική διαταραχή και όπως με τις περισσότερες νευρολογικές παθήσεις, η διάγνωση στηρίζεται στη λήψη ενός καλού ιστορικού του ασθενούς από το γιατρό του. Η θεραπεία συνήθως περιορίζεται σε συμβουλές σχετικά με τον τρόπο ζωής του ατόμου –αποφυγή καφεΐνης πριν την κατάκλιση κλπ- ενώ κάποιες φορές χορηγούνται και φάρμακα, όπως είναι τα αντικαταθλιπτικά, αλλά αυτό συμβαίνει συνήθως σε περιπτώσεις με συχνά συμπτώματα.

Κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται πως σχετίζεται με προβλήματα στα αυτιά ή την απότομη διακοπή ορισμένων φαρμάκων (όπως οι βενζοδιαζεπίνες), ενώ ο ο Dr Sharpless δηλώνει ότι  «τα συμπτώματα αυτά δεν είναι αποκυήματα της φαντασίας τους, αλλά ενδείξεις ενός αληθινού φαινομένου»…

Σε κάθε περίπτωση, το συμπέρασμα είναι ότι οι ειδικοί δεν ξέρουν που ακριβώς οφείλεται και γι' αυτό δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για την αντιμετώπισή του.

 

ΑΠΟΨΗ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

Εκτιμούμε ότι το φαινόμενο ανάγεται μάλλον στον χώρο της μεταφυσικής, παρά στον χώρο της νευροπαθολογίας της κλασσικής Ιατρικής. Αν και γνωρίζουμε καλά το φαινόμενο, δεν θα επιχειρήσουμε κάποια ερμηνεία, καθόσον δεν έχουμε αποκρυσταλλώσει άποψη, ούτε και διαθέτουμε σχετικά αποδεικτικά στοιχεία …

Ι.Π

 

 

ΠΗΓΕΣ

capital.gr

ygeia.tanea.gr

newsbeast.gr

 

 

Search