Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΕΧΕΙ ΕΝΑ «ΚΟΥΜΠΙ» ΔΙΑΓΡΑΦΗΣ. ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙΤΕ!

Όλοι ξέρουμε ότι η συνεχής πρακτική, η εξάσκηση σε κάποιο θέμα, μας κάνει όλο και καλύτερους σ΄αυτό. Όσο περισσότερο εξασκούμαστε σε ένα μουσικό όργανο, μια γλώσσα … σε οτιδήποτε, τόσο ισχυρότερα γίνονται τα κυκλώματα στο μυαλό που είναι υπεύθυνα γι’ αυτές τις λειτουργίες, πράγμα που φυσικά είναι γνωστό από παλιά στους επιστήμονες. Σχετικά πρόσφατα όμως, οι ερευνητές ανακάλυψαν μια ακόμα πτυχή αυτής της αλήθειας. Για να μάθουμε κάτι, ίσως εξ΄ ίσου σημαντικό με την εξάσκηση, είναι η ικανότητα να «διαγράψουμε» παλιές νευρωνικές συνδέσεις που ρυθμίζουν πράγματα που δεν μας είναι χρήσιμα πια ... διαδικασία την οποία ονόμασαν «συναπτικό κλάδεμα».

ΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΝΕΥΡΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ

Φανταστείτε το μυαλό σας σαν έναν κήπο, που στη θέση της καλλιέργειας λουλουδιών ή λαχανικών, καλλιεργείτε συναπτικές συνδέσεις ανάμεσα στους νευρώνες, κατά μήκος των οποίων ταξιδεύουν οι νευροδιαβιβαστές (ντοπαμίνη, σεροτονίνη κ.α).

Τα «Νευρογλοιακά» είναι τα εγκεφαλικά κύτταρα που δρουν, έτσι ώστε να επιταχύνουν σήματα μεταξύ συγκεκριμένων νευρώνων. Κάποια από αυτά, είναι εξειδικευμένα στο να απομακρύνουν σκουπίδια, να ξεριζώνουν ζιζάνια, να σκοτώνουν τα παράσιτα και να σκαλίζουν το έδαφος. Αυτοί οι απαραίτητοι «κηπουροί» του εγκεφάλου, ονομάζονται «μικρογλοιακά κύτταρα» και η δουλειά τους είναι να “κλαδεύουν” τις συναπτικές συνδέσεις.

Πως όμως ξέρουν ποιες συνδέσεις να κλαδέψουν;

Οι ερευνητές αν και βρίσκονται στην αρχή της διαλεύκανσης του μυστηρίου, έχουν ήδη διαπιστώσει ότι οι συναπτικές συνδέσεις που χρησιμοποιούνται λιγότερο από τον εγκέφαλο, «μαρκάρονται» (στοχοποιούνται) από πρωτεΐνες (κυρίως την C1q). Όταν τα μικρογλοιακά κύτταρα ανιχνεύσουν την πρωτεΐνη αυτή, συνδέονται μαζί της και κλαδεύουν (καταστρέφουν) τη συγκεκριμένη σύναψη.

Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται στον εγκέφαλο ο ελεύθερος χώρος για να οικοδομηθούν νέες και ισχυρότερες συνδέσεις, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να μάθουμε περισσότερα πράγματα.

Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ

Κάποιες φορές μπορεί να έχετε νιώσει ότι το μυαλό σας είναι γεμάτο και δε χωράει άλλες ιδέες και επιδεξιότητες. Ε λοιπόν ναι! Αυτό ακριβώς ισχύει!

Όταν μαθαίνετε πολλά νέα πράγματα, ο εγκέφαλός σας χτίζει συνδέσεις, αλλά πολλές άλλες παραμένουν αδρανείς και ανεπαρκείς. Ο εγκέφαλός σας θα πρέπει να κλαδέψει πολλές από αυτές τις συνδέσεις και στη θέση τους να οικοδομήσει νέες πιο αποδοτικές και αποτελεσματικές. Αυτό συμβαίνει όταν κοιμόμαστε. Ο εγκέφαλος αυτοκαθαρίζεται!

Κατά την διάρκεια του ύπνου, τα κύτταρα του εγκεφάλου συρρικνώνονται έως και 60% για να δημιουργηθεί χώρος ώστε τα νευρογλοιακά κύτταρα να φθάσουν και να απομακρύνουν τα απόβλητα, κλαδεύοντας τις συνάψεις. Έτσι, όταν ξυπνάμε μετά από μια ξεκούραστη νύχτα, είμαστε σε θέση να σκεφτούμε πιο καθαρά και πιο γρήγορα. Είναι σαν να κάναμε ανασυγκρότηση στα κατακερματισμένα αρχεία του υπολογιστή.

Για τον ίδιο λόγο ο σύντομος ύπνος κατά την διάρκεια της μέρας είναι επωφελής για τις γνωστικές σας ικανότητες. Έστω και ένας σύντομος ύπνος, δίνει στα μικρογλοιακά κύτταρα την ευκαιρία να ταξιδέψουν σε μακρινές συνδέσεις που δεν χρησιμοποιούνται, να τις καταστρέψουν και να αφήσουν χώρο για να αναπτυχθούν νέες.

Το να κάνετε πνευματικές εργασίες με στέρηση ύπνου είναι σαν να προσπαθείτε να ανοίξετε δρόμο μέσα σε μια πυκνή ζούγκλα κρατώντας μόνο ένα μαχαίρι. Σε αυτό το κατάφυτο περιβάλλον τα βήματα προόδου θα είναι αργά και κουραστικά.

Αντίθετα, όταν σκέφτεστε ενώ ο εγκέφαλός σας έχει ξεκουραστεί καλά είναι σαν να περιπλανιέστε άνετα μέσα σε ένα μεγάλο πάρκο. Τα μονοπάτια είναι σαφή και οριοθετημένα και συνδέονται μεταξύ τους σε ευδιάκριτα σημεία, τα δέντρα είναι στη θέση τους, και μπορείτε να δείτε εκατοντάδες μέτρα μπροστά σας την πορεία.

ΕΠΕΛΕΞΕ ΤΙ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΟΥ

Όπως είπαμε και πιο πριν, οι συναπτικές συνδέσεις που δεν χρησιμοποιείτε μαρκάρονται για να ανακυκλωθούν. Αυτές που παραμένουν, είναι και αυτές που θα τροφοδοτηθούν. Έτσι, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για το τι σκεφτόμαστε.

Εάν αναλώνετε πολύ χρόνο σχετικά με την πορεία της ποδοσφαιρικής σας ομάδας στο πρωτάθλημα, ή την εξέλιξη του «Survivor» και πολύ λιγότερο σκεπτόμενοι για γενικά ή ειδικά θέματα που αφορούν την ζωή σας, μάντεψε ποιες συνάψεις θα μαρκαριστούν για να ανακυκλωθούν.

Αν είστε σε διαμάχη με κάποιον και αφιερώνετε το χρόνο σας στο πως θα του ανταποδώσετε ή θα τον εκδικηθείτε, και όχι στις ιδέες και τα έργα σας που βρίσκονται σε εξέλιξη, θα σχηματίσετε ένα μεγάλο ιστό με συναπτικές οδούς ευφάνταστων σεναρίων εκδίκησης, αλλά φτωχές συνάψεις για τις ιδέες και τα έργα σας.

Αντί να ασχολείστε με πράγματα που σας κρατάνε στάσιμους, επικεντρωθείτε σε πράγματα που μπορούν να σας εξελίξουν. Αντί να φαντάζεστε σενάρια που πιθανόν ποτέ δεν θα συμβούν, καθαρίστε το μυαλό σας και χρησιμοποιήστε την ψυχική σας ενέργειά προς το μονοπάτι που σας ωφελεί.

Είναι κυριολεκτικά ένα παιχνίδι στρατηγικής. Χρησιμοποιήστε έξυπνα το μυαλό σας. Αντισταθείτε στον πειρασμό να ασχολείστε με πράγματα που έστω και αν σας έλκουν, δεν σας ωφελούν … και αυτό είναι που θα σας κάνει πιο έξυπνους ... αυτό είναι που θα σας εξελίξει!

Εν κατακλείδι, για να διαγράψετε κάτι, απλά σταματήστε να το σκέφτεστε. Ακόμα και όταν κάποιος άλλος σας το υπενθυμίζει, εστιάστε την προσοχή σας κάπου αλλού. Αργά ή γρήγορα θα πάρει το δρόμο του και θα μαρκαριστεί για να οδηγηθεί στην ανακύκλωση.

 

ΣΧΟΛΙΟ «APOKALYPSIS»

Είναι αυτονόητο πως τα αναφερόμενα στο άρθρο, δεν αποσκοπούν να δημιουργήσουν ανοϊκούς ανθρώπους οι οποίοι θα στερούνται μνημών, απλά και μόνο επειδή δεν τις σκέφτονται.

Το άρθρο απλά επιβεβαιώνει υπό επιστημονική «ομπρέλα» αυτό που ουσιαστικά ήδη γνωρίζουμε … ότι δηλαδή τα θέματα με τα οποία απασχολούμε το μυαλό μας, είναι αυτά που μας εξελίσσουν ή που μας κρατούν στάσιμους ή ακόμα και μας εκφυλίζουν …

Επεξηγεί ουσιαστικά γιατί … η υπέρμετρη ενασχόλησή μας πχ με την μόδα και την εμφάνισή μας, ή ο προσανατολισμός των σκέψεών μας κυρίως στο χρήμα και το sex, με πλήρη ανυπαρξία οποιασδήποτε πνευματικής αναζήτησης, επιβεβαιωμένα μας εκφυλίζουν αργά και σταθερά. Επεξηγεί ακόμα, γιατί ένας άνθρωπος με έφεση στα Μαθηματικά που αφιερώνει τον μεγαλύτερο χρόνο της σκέψης του σε αυτά, πιθανότατα θα εξελιχθεί σε έναν κορυφαίο Μαθηματικό, που στα υπόλοιπα όμως θέματα ζωής θα παρουσιάζει μία εικόνα νοητικά «καθυστερημένου» …   

Επεξηγεί δηλαδή με λίγα λόγια, πως μέσα από την κατανόηση μιάς πολύ συγκεκριμένης εγκεφαλικής διεργασίας, όχι μόνο μπορούμε να διαγράψουμε άχρηστα «αρχεία» μας, αλλά και κυρίως ότι εμείς οι ίδιοι είμαστε υπεύθυνοι για την εξέλιξή, την στασιμότητα, ή τον εκφυλισμό μας

 

Ι.Π

 

 

ΠΗΓΕΣ

share24.gr

kosmaser.wordpress.com

 

Search