ΟΜΦΑΛΙΟΣ ΛΩΡΟΣ. ΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ (ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙ) ΜΙΑ ΜΕΛΛΟΥΣΑ ΜΗΤΕΡΑ;

Όταν η επίπονη διαδικασία του τοκετού έχει τελειώσει και η ιδρωμένη από την υπερπροσπάθεια μητέρα, ανακουφισμένη πια από τους πόνους, αντικρύζει για πρώτη φορά το μωρό της που βρίσκεται ακουμπισμένο στο στήθος της, το τελευταίο πράγμα που μπορεί να σκεφτεί, είναι το κόψιμο του ομφάλιου λώρου που απομένει … του λώρου που συνδέει τον πλακούντα της με το νεογνό …

Εάν σας ρωτούσαν … «Πότε πρέπει να κόβεται ο ομφάλιος λώρος;», σίγουρα οι περισσότεροι θα απαντούσατε … «Αμέσως μετά την γέννα». Έτσι μας είπαν, έτσι μάθαμε, αυτές τις οδηγίες ακολουθούσαν οι μαιευτήρες, οι οποίοι πραγματοποιούσαν άμεση κοπή και περίδεση του ομφάλιου λώρου σε ένα χρονικό διάστημα 30-60 δευτερολέπτων μετά τη γέννηση του μωρού.  ΟΜΩΣ … απ΄ ότι φαίνεται υπάρχει ένα μεγάλο «όμως» …

Η αποκοπή του ομφάλιου λώρου με χρονική καθυστέρηση φαίνεται ότι έχει να προσφέρει πολλά στην υγεία του παιδιού, έστω και αν σε πολλά μαιευτήρια δεν υιοθετείται, αφού πολλοί γιατροί για διάφορους λόγους … απλά δεν μπορούν να περιμένουν. Σύμφωνα με ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Florida, ακόμη και μετά τη γέννηση η μητέρα συνεχίζει να τροφοδοτεί με αίμα και βλαστικά κύτταρα το μωρό, οπότε όσο περισσότερο παραμείνει ο λώρος ανέπαφος τόσο περισσότερο ενισχύεται ο οργανισμός του.

 

Σε τι μπορεί όμως να ωφελήσει η καθυστέρηση της αποκοπής του;

   1.   Το νεογνό, θα διαθέτει κατά 32% περισσότερο αίμα

Σύμφωνα με μελέτη … «Η ποσότητα αίματος των νεογέννητων, υπολογισμένη από την ποσότητα αίματος του πλακούντα, ήταν 32% μεγαλύτερη στην ομάδα βρεφών που κράτησαν περισσότερο χρόνο τον ομφάλιο λώρο σε σχέση με τα βρέφη που τους είχαν κόψει αμέσως τον ομφάλιο λώρο».

   2.   Το νεογνό θα έχει μεγαλύτερη ποσότητα σιδήρου, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να προληφθεί τυχόν εμφάνιση έλλειψή του

Αν το μωρό σας έχει περισσότερο αίμα, τότε αυτονόητα θα έχει και όλα τα ωφέλιμα συστατικά του αίματος, συμπεριλαμβανομένων των βλαστοκυττάρων και του σιδήρου. Για την ακρίβεια, καθυστερώντας να κόψουμε τον ομφάλιο λώρο έστω και κατά 2 λεπτά, αυξάνουμε την πρόσληψη σιδήρου κατά 24-47 mg , κάτι που ισοδυναμεί με 1-2 μήνες σε ανάγκες σιδήρου ενός βρέφους.

Έρευνα  αποκάλυψε ότι «Τα βρέφη των οποίων ο ομφάλιος λώρος κόπηκε πιο αργά είχαν 45% υψηλότερη συγκέντρωση φερριτίνης (117 μg/L v 81 μg/L) και χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης ανεπάρκειας σιδήρου (1 (0.6%) v 10 (5.7%)».

Συμπεράσματα δε πρόσφατης έρευνας επιβεβαιώνουν ότι η καθυστέρηση αποκοπής … «αυξάνει τις πρώιμες συγκεντρώσεις αιμοσφαιρίνης και τα αποθέματα σιδήρου στα βρέφη»

   3.   To νεογνό παρουσιάζει μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης αναιμίας

Όταν ένα μωρό έχει όλη την ποσότητα του αίματός του, υπάρχει μικρότερος κίνδυνος εμφάνισης αναιμίας, ειδικά αν η μητέρα είχε αναιμία. Η συστηματική επανεξέταση ερευνών κατέληξε στο ότι … «Οι 2 στις 4 έρευνες από αναπτυσσόμενες χώρες βρήκαν μια σημαντική διαφορά στα επίπεδα αιμοσφαιρίων των μωρών ηλικίας 2-3 μηνών, υπέρ της καθυστερημένης αποκοπής του ομφάλιου λώρου. Αυτή δε η διαφορά, ήταν πιο σημαντική, όταν οι μητέρες παρουσίαζαν αναιμία».

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η αναιμία επηρεάζει περισσότερο από το 40% όλων των παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών παγκοσμίως.

   4.   Το νεογνό θα έχει μεγαλύτερο βάρος

Σύμφωνα με την βάση δεδομένων Cochrane σχετικά με την αποκοπή του ομφάλιου λώρου:  «Το μέσο βάρος γέννησης ήταν σημαντικά μεγαλύτερο στην καθυστερημένη αποκοπή σε σχέση με την άμεση αποκοπή (αύξηση κατά 101gr)».

   5.   Μειωμένος κίνδυνος ενδοκοιλιακής αιμορραγίας του νεογνού και όψιμης εκδήλωσης σήψης

Η ενδοκοιλιακή αιμορραγία είναι αιμορραγία στις κοιλίες του εγκεφάλου και είναι πιο συνηθισμένη στα πρόωρα γεννημένα βρέφη. Η όψιμη εκδήλωση σήψης συνήθως εμφανίζεται 3-7 μέρες μετά τη γέννηση και είναι βακτηριακή μόλυνση στο αίμα του μωρού.

Στην έρευνα που μπορείτε να δείτε ΕΔΩ βρέθηκε ότι :  «…στα ποσοστά εμφάνισης ενδοκοιλιακής αιμορραγίας και όψιμης εκδήλωσης σήψης, βρέθηκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ της άμεσης και της καθυστερημένης αποκοπής του ομφάλιου λώρου ».

   6.   Λιγότερες μεταγγίσεις

Η καθυστερημένη αποκοπή του ομφάλιου λώρου έχει ως αποτέλεσμα σύμφωνα με σελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας  … «Επτά μελέτες ήταν υποψήφιες να συμπεριληφθούν. Η μέγιστη καθυστέρηση στην αποκοπή του ομφάλιου λώρου ήταν 120 δευτερόλεπτα. Η καθυστερημένη αποκοπή συνδέθηκε με λιγότερες μεταγγίσεις σε περίπτωση αναιμίας ή χαμηλής πίεσης του αίματος …»

   7.   Ομφάλιος λώρος. Πηγή οξυγόνου για το νεογνό

Όσο ο ομφάλιος λώρος είναι συνδεδεμένος με το νεογνό, αυτό συνεχίζει να προσλαμβάνει οξυγόνο (πράγμα που επεξηγεί γιατί τα μωρά που γεννιούνται στο νερό μπορούν να αναπνεύσουν μέσα σ΄αυτό). Έτσι τα νεογνά και κυρίως αυτά που έχουν αναπνευστικά προβλήματα, μπορούν να διατηρήσουν έστω και για περιορισμένο χρόνο μία πολύτιμη πηγή οξυγόνου.

   8.   Η πρώτη σωματική επαφή μητέρας και νεογνού, είναι εξαιρετικά σημαντική

Σε πολλά μαιευτήρια, παίρνουν τα νεογέννητα μακριά από τη μητέρα για να τα εξετάσουν, γεγονός που σημαίνει ότι ο ομφάλιος λώρος κόβεται σχεδόν αμέσως. Όμως … η στιγμή αμέσως μετά τη γέννηση είναι μια σημαντική στιγμή που δεν θα έπρεπε να παρενοχλείται. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να απομακρύνεται το παιδί από την μητέρα, αφού δεν υπάρχει κανένας λόγος να κοπεί άμεσα ο ομφάλιος λώρος. Η μητέρα και το παιδί θα πρέπει να έχουν σωματική επαφή με την μεγαλύτερη δυνατή διάρκεια, εκτός και αν τίθεται θέμα ιατρικού επείγοντος.

 

ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ …

… ότι κάποιες από τις έρευνες που προαναφέρθηκαν, βάσισαν τα συμπεράσματά τους σε μια καθυστέρηση αποκοπής 2 λεπτών. Ωστόσο, κάποιοι γονείς θεωρούν ότι πρέπει να περιμένουν μέχρι να σταματήσει να πάλλεται ο ομφάλιος λώρος, οπότε ο πλακούντας θα έχει ολοκληρώσει την «αποστολή» του και δε θα αιμοδοτεί πια αίμα στο βρέφος. Πάντως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) έχει ήδη ταχθεί υπέρ της πρακτικής να αφήνεται συνδεδεμένη μητέρα και βρέφος, μέχρι ο ομφάλιος λώρος να σταματήσει να πάλλεται, δηλαδή μετά από 3-5 λεπτά, αποσύροντας την πρώιμη αποκοπή του ομφάλιου λώρου από τις κατευθυντήριες οδηγίες που προτείνει στους ειδικούς.

«ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ» ΜΑΙΕΥΤΗΡΩΝ ΠΟΥ ΑΝΤΙΚΡΟΥΟΝΤΑΙ

Από πλευράς νεογνού …

…  ανησυχίες (με ή χωρίς εισαγωγικά) που διατυπώνονται από μαιευτήρες, πως η καθυστερημένη αποκοπή του ομφάλιου λώρου μπορεί να προκαλέσει νεογνικό ίκτερο, αντικρούονται ευθέως από Σουηδική έρευνα του 2011 που δημοσιεύτηκε στο «British Medical Journal», και η οποία πέραν των άλλων αναφέρει, ότι στις περιπτώσεις τοκετών με καθυστέρηση αποκοπής του λώρου, δεν καταγράφηκαν παρενέργειες!                                             

Από πλευράς μητέρας …

… Ενώ πολλοί μαιευτήρες προκειμένου να μη καθυστερήσουν την αποκοπή επικαλούνται σαν λόγο την μεταγεννητική αιμορραγία της μητέρας, το συμπέρασμα που προκύπτει μέσα από 15 κλινικές μελέτες, είναι ότι … «Δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ άμεσης και καθυστερημένης αποκοπής του ομφάλιου λώρου ως προς την σοβαρή μεταγεννητική αιμορραγία της μητέρας  … Απώλεια αίματος αναφέρθηκε σε δύο μελέτες με στοιχεία από 1345 γυναίκες, χωρίς σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις ομάδες ή ως προς τις τιμές των αιμοσφαιρίων της μητέρας».

ΤΕΛΟΣ …

… σύμφωνα με τον Μαιευτήρα Χειρουργό Γυναικολόγο κ. Λυγνό … «Αρχικά η άμεση μετά τον τοκετό απολίνωση και διατομή του ομφαλίου λώρου είχε ενταχθεί στην «ενεργή αντιμετώπιση του τρίτου σταδίου», ώστε να περιορισθεί η απώλεια αίματος για τη μητέρα και να επισπευσθεί η ανάνηψη (πρώτη περιποίηση) του νεογνού. Όμως σήμερα υπάρχουν στοιχεία από μελέτες σε μεγάλο αριθμό κυήσεων, που καταδεικνύουν, πως η όψιμη απολίνωση του ομφαλίου λώρου είναι σε γενικές γραμμές επωφελής για το νεογνό, χωρίς να αυξάνει στην πραγματικότητα τους κινδύνους για τη μητέρα»

Πέρα απ΄όλα, κάθε ενδιαφερόμενος, μπορεί να δει ΕΔΩ  μία πρόσφατη (και ίσως την τελευταία) έρευνα σχετικά με την αποκοπή του ομφάλιου λώρου

ΤΙ ΣΥΣΤΗΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ Α΄ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΚΕΤΟΥ;

Αν και η φύση ούτως ή άλλως ξέρει καλά τι πρέπει να κάνει και σταδιακά πήζει το περιεχόμενο του λώρου, αν ρίξουμε μία ματιά στις οδηγίες Α’ Βοηθειών σε περίπτωση τοκετού, θα δούμε ότι είτε συστήνεται να γίνει η αποκοπή του λώρου με ασφάλεια όταν σταματήσουν οι σφίξεις του, ή παρέλθουν τουλάχιστον 10 λεπτά από την γέννα, είτε να μην αποκοπεί ο λώρος και να διατηρηθεί ο πλακούντας μέσα σε πλαστική σακούλα για να εξεταστεί αργότερα …

 

… ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΝΑΦΟΡΑ

Σύμφωνα με τον εξωσυστημικό ερευνητή κ. Ίωνα Μάγγο … «Εάν ο ομφάλιος λώρος κοβόταν 15 έως 20 λεπτά μετά την γέννηση, θα είχαμε απείρως πιο υγιή παιδιά. Πρέπει να στραγγίσει τελείως μεταφέροντας τις τελευταίες πληροφορίες στο μικροβίωμα (τον πρώτο εγκέφαλο του ανθρώπου) από την μητέρα. Επίσης οι αλλεργίες θα ήταν κάτι το σχεδόν ανύπαρκτο.  Όμως (αυτοί) ξέρουν, θέλουν άρρωστα παιδιά και να ζήσουν με τα εμβόλια μέχρι τα 20 έως 30 ώστε να αναπαραχθούν και να δώσουν νέα ΑΦΜ στο κράτος…»

 

ΤΟΚΕΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ «ΜΕΘΟΔΟ ΤΟΥ ΛΩΤΟΥ»

Μια πρόσφατη «τάση» έχει θορυβήσει τους μαιευτήρες, αφού ένας αυξανόμενος αριθμός γυναικών επιλέγουν να γεννήσουν με την «μέθοδο του λωτού», σύμφωνα με την οποία ΔΕΝ κόβεται ο ομφάλιος λώρος, αλλά παραμένει προσκολλημένος στον πλακούντα. Έτσι, μετά την γέννηση του μωρού, ο πλακούντας τοποθετείται σε ένα δοχείο και μεταφέρεται μαζί με το βρέφος στο σπίτι, αφού ο ομφάλιος λώρος παραμένει συνδεδεμένος μ΄ αυτό, μέχρι να πέσει μόνος του με την γνωστή διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 10 ημέρες.

Ορισμένοι υποστηρίζουν αυτή την μέθοδο σαν μία «φυσική» επιλογή με πολλά οφέλη, ενώ στον αντίποδα, οι γιατροί προειδοποιούν ότι αυτή η «μόδα» είναι επικίνδυνη, αφού μπορεί να μολυνθεί ο επιρρεπής σε λοιμώξεις πλακούντας και η μόλυνση να μεταφερθεί στο νεογνό

Έτσι, όσες γυναίκες επιλέξουν τελικά να μην κόψουν τον ομφάλιο λώρο, τότε επιβεβλημένα έχουν την υποχρέωση να παρακολουθούν προσεκτικά τα μωρά τους για τυχόν σημάδια λοίμωξης …

ΣΧΟΛΙΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

Άμεση αποκοπή ομφάλιου λώρου του νεογνού ...  Άγνοια; Λόγοι ταχύτητας των απρόσωπων μαιευτικών κλινικών για συντόμευση της διαδικασίας του τοκετού; Κάτι άλλο πιο «ύποπτο» που άπτεται της συνωμοσιολογίας; Λίγο απ΄όλα;   Σε κάθε περίπτωση, για όσα προαναφέρθηκαν συνοπτικά σαν έναυσμα, αλλά και επειδή άγνοια νόμου (πόσο μάλλον φυσικού νόμου) δεν δικαιολογείται, κάθε μέλλουσα μητέρα έχει την υποχρέωση να ενημερωθεί κατά το δυνατόν ευρύτερα για το θέμα και να προ-συνεννοηθεί με τον μαιευτήρα της για τον χρόνο αποκοπής του ομφάλιου λώρου του μωρού της από τον πλακούντα της, αφού αυτό αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμά της.  

Πέρα όμως από το θέμα της πρόωρης αποκοπής του ομφάλιου λώρου, ένα θέμα μείζονος σημασίας είναι και ο τοκετός με καισαρική τομή, της οποίας οι συνέπειες είναι άγνωστες στις μητέρες, και η οποία λόγω της ιδιαίτερης σοβαρότητάς της, σύντομα θα αποτελέσει το θέμα ειδικού άρθρου

 

Ι.Π

 

ΠΗΓΕΣ

bellybelly.com.au

ncbi.nlm.nih.gov/1                

ncbi.nlm.nih.gov/2             

ncbi.nlm.nih.gov/3  

nyulangone.org     

extranet.who.int                                    

ncbi.nlm.nih.gov        

betterparents.gr

mia-stala

iatropedia.gr/1

iatropedia.gr/2

zougla.gr

tovima.gr

liferight.gr         

healthpages.gr

Search