Η «TOXIC LADY» ... ΕΝΑ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΕ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΟ


Στις 20:15 τo απόγευμα της 19.2.1994, μεταφέρθηκε στα επείγοντα νοσοκομείου του Riverside της California, η 31χρονη Gloria Ramirez, η οποία έπασχε από προχωρημένο στάδιο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ...

Σύμφωνα με το ιατρικό προσωπικό, η Ramirez παρουσίαζε πολύ έντονη νοητική σύγχυση, ταχυκαρδία, δυσκολία στην αναπνοή και ναυτία. Οι ηρεμιστικές ενέσεις που της έγιναν, δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα, αναγκάζοντας τους γιατρούς να καταφύγουν σε απινίδωση της καρδιάς της.
Και τότε παρατήρησαν μία λιπαρή ουσία να καλύπτει το δέρμα της Ramirez, όπως και μία μυρωδιά που θύμιζε κάτι μεταξύ φρούτων και σκόρδου, και η οποία σύμφωνα με κάποιους προερχόταν από το στόμα της … ενώ παράλληλα, η νοσοκόμα Susan Kane που πήρε αίμα από την Ramirez, ανέφερε ότι η σύριγγα είχε μία έντονη οσμή που θύμιζε αμμωνία    
H Kane έδωσε το δείγμα αίματος στην νοσηλεύτρια Julie Gorchynski η οποία παρατήρησε κάποια σωματίδια χρώματος μπεζ («μανίλα») να αιωρούνται σ΄αυτό. Ξαφνικά η Kane λιποθύμησε, ενώ η Gorchynski άρχισε να ζαλίζεται για να λιποθυμήσει και αυτή λίγο αργότερα. Δεν άργησε να αρρωστήσει ένας τρίτος νοσηλευτής ακολουθώντας τις συναδέλφους του, ο Maureen Welch, ο οποίος είχε επιχειρήσει CPR (καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση) στην Ramirez … Τα τρία κρούσματα έθεσαν σε επιφυλακή το νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να εκκενωθεί άμεσα το τμήμα επειγόντων περιστατικών τόσο από ασθενείς, όσο και από το ιατρικό προσωπικό, από το οποίο παρέμειναν οι εντελώς αναγκαίοι προκειμένου να συνεχίσουν την προσπάθεια να σταθεροποιήσουν την Ramirez.

Τελικά στις 20:50, μετά από προσπάθεια 35 λεπτών, η Ramirez πέθανε από νεφρική ανεπάρκεια οφειλόμενη στον καρκίνο απ΄ τον οποίο έπασχε.
Ο απολογισμός της «παρουσίας» της Ramirez, της «Toxic lady» όπως επονομάσθηκε, στο τμήμα επειγόντων του νοσοκομείου ήταν 23 άρρωστοι, εκ των οποίων οι 5 νοσηλεύθηκαν.
 
ΕΡΕΥΝΕΣ


Το Υπουργείο Υγείας της California ανέθεσε σε δύο επιστήμονες, την Dr Ana Maria Osorio και τον Dr Kirsten Waller να εξετάσουν την υπόθεση, από την έρευνα των οποίων διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που είχαν δουλέψει σε απόσταση δύο μέτρων από την Ramirez, νόσησαν πιο σοβαρά από τους υπόλοιπους παρουσιάζοντας δύσπνοια, μυϊκούς σπασμούς και λιποθυμία, και ότι όλοι όσοι αρρώστησαν είχαν φυσιολογικές εξετάσεις αίματος, χωρίς καμία ένδειξη μόλυνσης.
Ολοκληρώνοντας την έρευνά τους οι δύο επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι εργαζόμενοι στο τμήμα επειγόντων εκείνο το απόγευμα είχαν καταληφθεί από «μαζική υστερία» (;;;!!!)  Φυσικά το πόρισμα δεν έγινε δεκτό και υπήρξαν αντιδράσεις, κυρίως από την Julie Gorchynski η οποία παρουσίασε σαν αποδεικτικό το ιατρικό της ιστορικό, αφού μετά την επαφή της με την Ramirez πέρασε δύο εβδομάδες σε μονάδα εντατικής θεραπείας με αναπνευστικά προβλήματα, έχοντας νοσήσει από ηπατίτιδα και αγγειακή νέκρωση στα γόνατά της, γνωστή σαν οστεονέκρωση (θάνατος των οστών λόγω απώλειας αίματος)

Παρά τις προσπάθειες των επιστημόνων στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore όπου διαβιβάστηκε η υπόθεση, και πέρα από κάποιες αναπόδεικτες θεωρίες, η υπόθεση που θυμίζει σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας, ουσιαστικά παραμένει αναπάντητο μυστήριο μέχρι σήμερα …
 


To περιστατικό της Ramirez με την ανάλογη τροποποίηση, απετέλεσε μέρος του σεναρίου του επεισοδίου «Wishin' and Hopin΄» της τηλεοπτικής σειράς «Grey's Anatomy» …

 

… αλλά και ενέπνευσε το σενάριο επεισοδίου της επίσης τηλεοπτικής σειράς «X-Files», με τίτλο «The Erlenmeyer Flask» …

 

I.Π
 
 
 
ΠΗΓΕΣ
wikipedia.org
healthyway.com
 

Search