ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΕΝΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥ ΚΑΙ … ΤΟ «ΜΟΤΟ» ΤΗΣ ΝΙΚΕ

Κατά την διάρκεια της 10ετίας του ΄80, η «Reebok» πραγματοποιούσε διαφημιστική εκστρατεία για αθλητικά παπούτσια αερόβιας γυμναστικής. Η «Nike» απάντησε με ανάλογη καμπάνια, της οποίας ο στόχος ήταν να απευθυνθεί σε όλους τους Αμερικανούς ανεξάρτητα ηλικίας, φύλου και φυσικής κατάστασης, ώστε τα παπούτσια της να αποτελέσουν μόδα και όχι να θεωρούνται μόνο σαν «όργανα» γυμναστικής. Η καμπάνια αυτή και χάρη στο ευρηματικό «μοτό» …  «Just do it» μέσα σε 10 χρόνια απογείωσε τις πωλήσεις της στην Βόρεια Αμερική και όχι μόνο …

 

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ

Ο Gary Gilmore ήταν ένας Αμερικανός δολοφόνος που κέρδισε την παγκόσμια προσοχή, με την επιμονή του να εκτελεστεί για δύο φόνους που είχε διαπράξει στην Πολιτεία της Utah

Παρακάμπτοντας το βεβαρυμμένο του ποινικό παρελθόν, καταλήγουμε στις 19.7.1976, όπου ο Gilmore έχοντας φύγει από το σπίτι του συνοδευόμενος από την μικρή αδερφή της γυναίκας του April, γυρίζει άσκοπα με το αυτοκίνητο μέχρι που σταματά για ανεφοδιασμό σε βενζινάδικο του Orem και αποφασίζει να το ληστέψει. Παρ΄ότι ο ταμίας Max Jensen υπακούει απόλυτα δίνοντάς του τα χρήματα και ξαπλώνοντας στο πάτωμα, ο Gilmore τον εκτελεί χωρίς λόγο με δύο σφαίρες στο κεφάλι.

Το απόγευμα της επόμενης ημέρας σταματά σε ένα μοτέλ στο Provo. Ενώ συζητούσε ήρεμα με τον υπεύθυνο Bennie Bushnell, ξαφνικά ο Gilmore του ζητά τα χρήματα του ταμείου και ενώ εκείνος υπακούει και στην συνέχεια ξαπλώνει στο πάτωμα, ο Gilmore εκτελεί και αυτόν εν ψυχρώ με μία σφαίρα στο κεφάλι.  Η γυναίκα του θύματος προλαβαίνει να τον δει, ειδοποιεί την αστυνομία και ο Gilmore συλλαμβάνεται αργότερα σε μπλόκο χωρίς να προβάλλει καμία αντίσταση και ομολογώντας μέσα σε λίγα λεπτά τους φόνους που έκανε.

Στις 7.10.1976, μετά από δίκη δύο ημερών, κρίνεται ένοχος και καταδικάζεται σε ποινή θανάτου. Οι προσπάθειες της μητέρας του, των δικηγόρων του αλλά και οργανώσεων κατά της θανατικής ποινής, απλά καθυστερούσαν την εκτέλεσή του, την οποία όμως ο ίδιος επιδίωκε με κάθε τρόπο.

Ο Gilmore υπήρξε ο μόνος μελλοθάνατος που επιζητούσε την εκτέλεσή του, αλλά τον παρεμπόδιζε η κοινωνία.  Αποφασισμένος να μη ζήσει την υπόλοιπη ζωή του στην φυλακή, απολύει τους δικηγόρους του που προσπαθούσαν να μετατρέψουν την θανατική του ποινή σε ισόβια και προσλαμβάνει άλλους που υπακούουν στις εντολές του, ενώ παράλληλα αρχίζει και απεργία πείνας προκειμένου να του επιτρέψουν να εκτελεστεί

Τελικά, μετά από νέα δικαστική απόφαση και αφού στέλνει ανοιχτή επιστολή στην μητέρα του προκειμένου να μη παρεμποδίσει άλλο την διαδικασία, εκτελείται στις 08:00 της 17.1.1977 από εκτελεστικό απόσπασμα που αποτελείται από εθελοντές, δεμένος σε καρέκλα, με ένα μαύρο κομμάτι υφάσματος στην περιοχή της καρδιάς σαν στόχο [1].

Λίγο πριν στην ερώτηση του επικεφαλής αν θα ήθελε να πει κάτι πριν εκτελεστεί, είπε απλά … «Let΄s do it»

H τελευταία φράση του δολοφόνου, κόλλησε στο μυαλό του διαφημιστή Dan Wieden (της εταιρείας Wieden & Kennedy), ο οποιος δήλωσε στο περιοδικό «Dezeen»: «Για κάποιο διαβολικό λόγο, σκέφτηκα τον Gary Gilmore … Δεν μου άρεσε το «let’s» και το άλλαξα, γιατί αλλιώς θα έπρεπε να του αποδώσω τα εύσημα».

Το απλό «Just Do It» που υιοθετήθηκε από την Nike και «εγκαινιάστηκε» το 1988, έγινε τελικά ένα από τα πιο επιτυχημένα «μοτό» όλων των εποχών και απογείωσε τις πωλήσεις της!

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Ο Gilmore είχε ζητήσει κάποια όργανά του να δωρηθούν για μεταμόσχευση. Έτσι, μέσα σε λίγες ώρες από την εκτέλεση, δύο άνθρωποι έλαβαν τους κερατοειδείς χιτώνες του, γεγονός για το οποίο το αγγλικό punk συγκρότημα «The Adverts», έγραψε το τραγούδι «Τα μάτια του Gary Gilmore»

 

ΣΧΟΛΙΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

Πέρα από την «σκοτεινή» προϊστορία του «Just do it» που δεν είναι ευρέως γνωστή και την οποία παραθέτει το άρθρο με καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα, ίσως αξίζει πραγματικά να προβληματιστεί ο κάθε σκεπτόμενος αναγνώστης/ρια σχετικά με την αναφερόμενη στην τελευταία παράγραφο μεταμόσχευση, έχοντας υπ΄ όψη το πρόσφατο άρθρο μας «Δωρεά Οργάνων – Η σκοτεινή πλευρά»

 

Ι.Π

 

ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ

[1]  Ο Gary Gilmore ήταν ο πρώτος που εκτελέστηκε μετά την από 10ετίας απαγόρευση της θανατικής ποινής στις ΗΠΑ το 1976.  

 

ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ

wikipedia.org/1

wikipedia.org/2

mixanitouxronou.gr

huffingtonpost.gr

Search